2009-12-05 Панаир на книгата/Амос Оз

by Vasil Kolev

Тоя панаир на книгата пак ми се видя слаба работа. Взех си само 7-8 книги, част от които съм ги чел и просто съм си изгубил копието.

На щанда на “Вузев” имаше една дама, на която изглежда МНОГО хора са и говорили за трагичния превод на “Going postal”, та директно отговаряше на въпросите, преди да ги задам (чакат се “Thud” и “Making money”, и са сменили преводачката).

Имаше огромно количество плява. Най-смешното беше как на щанда на “Бард” отзаде вместо каквото и да е друго беше заглавието на последната книга на Дан Браун (което забравих). Хубавото на панаира на книгата е, че там мога да намеря неща, които няма никъде другаде (например три книги на Уилиам Бъроуз), лошото е, че трябва да се гледа внимателно.

Щандът на “Инфодар” май беше най-добре от всичките. Хората радват, даже се канели да издават още нещо на Стругацки догодина.

Най-важното събитие обаче беше представянето на една книга на Амос Оз, както и самият Амос Оз – дядката се оказа невероятно готин човек, със страхотно чувство за хумор и изобщо зарадва всички. Даже не съжалявам, че трябваше да изтърпя двамата критици, дето преди това говориха за него :) Ето няколко горе-долу цитата от това, което каза:
“В Израел всички имат собствено мнение и спорят, пълно е със спорове. Моля да приемете това, което ще ви кажа с малко чувство за хумор, но Израел не е държава. Израел е сбор от яростни спорове.”
(малко след предишното) “Всъщност се чудя защо съм си дал парите за билет, тук се чувствам все едно съм си у дома”
“Преди около 3000 години евреите сме измислили вината, след което тя е била популяризирана/маркетирана от християните по целия свят. Аз като един евреин се чувствам виновен за това.”
Имаше и едно весело обяснение как последната му книга била номинирана за най-зле описана сексуална сцена, за което той каза “Това не е лошо описание на сексуална сцена, това е добро описание на лош секс, а той трябва да се описва, защото все пак се случва на всички”.

Update:Хубава статия в дневник за гостуването на Амос Оз.

Tags:

One Response to “2009-12-05 Панаир на книгата/Амос Оз”

  1. backtolife Says:

    Lost Symbol – вече я прочетох ;)

Leave a Reply