2009-12-28 CCC Kongres – 3

by Vasil Kolev

Втори ден на CCC kongres.

Сутринта започна с една лекция по темата “Как да стигнем до луната” – хората от Part-Time Scientists се опитват да спечелят Google X Prize и имат интересни планове. Измислили са как ще се вдигнат до орбита (ще ползват ракета на Space X), сметнали са колко тегло могат да качат и колко малко да направят устройството, имат план как да върнат sample от луната, а най-интересната част поне за мене беше идеята им за дистрибутирани много и малки (90cm) антени из целия свят, с които да се говори с уреда на луната и да се постигат добри скорости (около 50mbps), като твърдението им е, че могат да докарат и 5mbps до Марс.
Изглеждат сериозни и много интересни, най-малкото комуникационния им проект е страхотен като идея и изгледа използваем и за други комуникации (при планът, който имат те спокойно могат да търкалят телеметрията на половината неща из космоса, само ще трябва да помислят за някакъв TDM).

Ходих и на една лекция за fuzzing на gsm-и, обясняваха как са направили за няколко типа телефон (android, iphone, windows mobile) приложения, които се закачат между модема и самия телефон и могат през тях да вкарват sms-и, да четат какво минава и да вършат всякакви странни мизерии. Показаха и няколко весели бъга, от които най-добрия беше как на windows mobile ако има %n в съобщението, приложението дето чете sms-и crash-ва и докато не се изтрие тоя sms, не може да запали. Вероятно ще преточа част от нещата им и ще ги ползваме при нас, изглеждат полезни за тестване (не ми се мисли ако пак правим OTA provisioning това колко удобно би било, вместо да пращаме sms-и като гламави).

Следващата лекция, на която бях беше за защита от flash malware – FX от Phenoelit е написал заедно с още няколко човека (или по-скоро още дописва) tool, който валидира и почиства от гадости flash файлове. Разказа много интересни неща за самия SWF формат и за проблемите в него и в двата езика, които се ползват в него (умряхме от смях, няма толкова глупости на едно място – а си мислех, че съм подготвен за тях след като бях гледал описание на RTMP. Изобщо Adobe изглеждат като банда идиоти). Инструментът е написан на C#, но мисля, че това няма да попречи да се интегрира където трябва (proxy-та, browser-и и т.н.).
(като излезе някакъв запис, ще го кача някъде при мен, лекцията определено си струва)

Опитах се изслушам лекцията за IP space hijacking, но се отказах много бързо – в общи линии беше (калпаво) обяснение за това как да работим с базата данни на RIPE и какво да не правим (което на мен Весо ми го е обяснявал преди години на бира) с разни странни грешки (как имало лимит какво можеш да дръпнеш от базата им, ама реално цялата я има dump-ната на ftp-то).

Прибрахме се по-рано (умората е страшна работа) и последната лекция (за журналистите и т.н.) я гледах от хотела през wireless-а. Хвана ме малко яд, щото исках да питам нещо лектора, но па му намерих mail-а и му писах, може да го издиря утре да го тормозя :) Иска ми се да го питам какво да правим със журналистите, които не слушат колкото и да им говориш, щото аз имам прилично количество трагичен опит с тяхната професия.

Tags: ,

4 Responses to “2009-12-28 CCC Kongres – 3”

  1. HellMan Says:

    Крокодилски, само това ще ти кажа: http://www.simplynoise.com/

  2. Борислав Борисов Says:

    “Иска ми се да го питам какво да правим със журналистите, които не слушат колкото и да им говориш, щото аз имам прилично количество трагичен опит с тяхната професия.” – Винаги можеш да питаш мене. :-)

  3. Vasil Kolev Says:

    @Борислав, ми питам те :) Аз говорих днеска с него и довечера по някое време ще кача разказа, може там в коментарите да дадеш идеи :)

  4. Борислав Борисов Says:

    Идеи ще ти дам всякакви, ама няма да бъде публично (по обясними съображения). Ще прочета с удоволствие разказа ти… :)

Leave a Reply