2009-12-30 CCC Kongres – 5

by Vasil Kolev

Последен ден на CCC kongres.
(все още съм настинал, а като се събудих видял навън как е навалял сняг)

Присъствах на лекцията за системи за прихващане/подслушване на трафик и как се прилагат – имаше интересна сесия с въпроси и отговори. На въпроса откъде може да знаем, че има изобщо използвана система за подслушване/записване на целия трафик човекът каза, че в Германия почти имат закон за това и е било обсъждано колко струва, както и че са се мотаели слухове как за 20k евро може да се извади записът на произволен разговор от последните 8 години (т.е. било е предложено на един журналист). Имаше въпрос по аргумента “нямам какво да крия”, както и обсъждане за това как политиците виждат това по-скоро като средство за ползване в политическите борби, вместо като нещо опасно за тях. Като цяло беше полезно, въпреки че не беше на техническо ниво.

Отидох на една лекция на темата физика, беше приятна и в общи линии все за неща, които съм чувал (имаше малко нови неща по темата за струнната теория), нищо особено.

Последва слушане на лекцията за Security nightmares в симулантен превод, в която имаше всякакви весели моменти, например човек в Германия, който се казвал Х. Мюлер – испанците били издали международна заповед за ареста му, той пътувал и все не го спирали, накрая по някакъв начин стигнали до родителите му и така до него, и се оказало, че не го били спрели досега, защото в името му имало umlaut…
Също така термина на годината (за догодина) беше “cloudy computing” :)

Закриването беше весело, особено с мрежовите статистики и разказа как се появили някакви хора с един rack дискове (400kg) дето трябвало да се сложи някъде и закачи към мрежата, и завърши с едно доста добро лазерно шоу.

Утре летим наобратно. Чувствам се леко изстискан.

Видео-записите от събитието може да се търсят на https://events.ccc.de/congress/2009/wiki/Conference_Recordings.

Tags: ,

6 Responses to “2009-12-30 CCC Kongres – 5”

  1. iCaci Says:

    А покрай лекциите по физика, нещо на тема готварство или икебана нямаше ли? ;)

  2. васил Says:

    ще правиш ли мирор?
    лекцията за изчезналите космонавти присъства ли ?
    май само тя ми направи впечетление, ако си бил там, сподели дали има смисъл да я тегля.

  3. васил Says:

    а и да добавя – или мойто телевизор бачка на зян, или като пуснеш коментарите – блогнатато и коментарите са с 2х по-голям шрифт.

  4. Vasil Kolev Says:

    @васил, това с коментарите е така, имам да пипна още малко css-а. Иначе не ходих на тая с изчезналите космонавти, но нищо не ти пречи да я свалиш и да я гледаш :)

    @iCaci, ми май не, може да кандидатстваш догодина да водиш една такава лекция :)

  5. crz Says:

    Мерси за споделения линк към видео-записите от лекците на ССС, давайки си сметка за организацията и хората ангажирани в това явно е логично, лекциите да са достъпни веднага, за разлика от bg.Openfest :-), където вече почти 2 месеца ги няма и не знам дали темите, които са били обсъждани на последния не са вече outdated…

    Поздрави…

  6. Vasil Kolev Says:

    @czv, знам, виновен съм, ще видя тия записи от openfest най-накрая…

Leave a Reply