2010-11-22 Openfest 2010

by Vasil Kolev

Мина Openfest.

Веселбата започна в петък, когато отидохме да поставим техниката. Аз бях приготвил router-а, бях написал конфигурацията на switch-а и оставаше само да се припали wireless-а (сутринта SpNet бяха опънали кабелите и бяха route-нали каквото трябваше). Имаше бая кримпване, пускане на финални жици и някакъв много крив бъг в hostapd, което Мишо Пунов ползва в неговите AP-та, та не можахме да подкараме WPA2 и трябваше да оставим wireless-а в отворен режим. Имаше и някакъв странен проблем с mesh-натите AP-та и връзката им до switch-а (който така и не хванахме) и вечерта стояхме до 8, след което на другата сутрин довършвахме нещата. Това е първоначалната схема на мрежата, имаше малка промяна, че едно от AP-тата беше закачено директно на switch-а.
От петък вечер е и лафа “Само да ми свърши батерията и си тръгваме” (Мариян викаше да си ходим, Мишо искаше да додебъгне wireless-а).
(някъде има снимка на антените, които бяха по 1.50м)

В събота станахме рано-рано и се почна събитието. Имаше малко неща за финализиране сутринта, оказа се, че единия лаптоп, който мислехме да ползваме за видеозаписи не му работи firewire (но имахме резерва), трябваше да пуснем кабел до лектора в едната зала (който бяхме забравили предния ден), но като цяло почнахме на време и нещата изглеждаха добре.
След това се оказа, че в малката зала лекторите говорят много тихо и съответно нищо не се чува, та спешно взехме моето кубе от баса, комбинирахме го с един микрофон-брошка и така можеше да се чува нещо и там. Нищо друго не се счупи тоя ден…

В неделя пак имаше ранно ставане и весели моменти (например, че на едната камера входа от микрофоните сме го включили във входа за слушалки, а като оправихме това се оказа, че там има бая мощен предусилвател и се наложи да настройваме по-подробно), по някое време па Пенчев се спъна точно в тоя кабел и леко го скъса… Вече ми се губи какви други (забавни и не толкова) проблеми имахме, ама май нямаше нещо, с което да не се справим :)

Като лекции имаше доста забавни неща, аз даже изслушах една (тази на Кънев за MongoDB, чак се амбицирах да припаля едно да видя дали е наистина толкова сложно за админстване). Записите ще ги качим тия дни, всичко е encode-нато и в момента се реже.

А събота и неделя вечер бяхме запазили Кривото и добре си изкарахме, в неделя особено останахме до бая късно (а аз мисля, че се събудих още пиян). Спи ми се до смърт и обмислям пак да си легна…

Който иска, да ме допълва, на мен май бая неща ми се губят.

Tags:

2 Responses to “2010-11-22 Openfest 2010”

  1. Боян Says:

    Може ли да споделиш какво момуникационно оборудване ползвахте за Феста ? Рутерите, суичовете и АП (моделите имам в предвид).

    Поздрави

    Боян

  2. Георги Says:

    Би било страхотно, ако имаш време, да споделиш накратко и как сте конфигурирали мрежата. Мисля, че ще бъде интересно и на други освен мен. :)

Leave a Reply