2010-12-14 “Little brother”

by Vasil Kolev

Преди малко изчетох “Little Brother” на Cory Doctorow и я препоръчвам на всички. Всъщност, ето и link към нея, книгата се разпространява под creative commons лиценз.
(също така я има издадена на български, съвсем скоро излезе)

Представете си как някой е пренаписал “1984”, само че като “2010”, преместил е действието в САЩ и е обърнал наистина сериозно внимание на технологиите, правейки книгата донякъде и наръчник за това как да работят двете страни (някой би казал, че е наръчник само на противниците на авторитарно/тоталитарното управление, но на мен не ми се струва вярно), за да постигнат целите си. На моменти е чак болезнено да се чете – докато в “1984” нещата изглеждат все пак далечни и нереални, тук действието и случките са нещо, което съвсем спокойно би могло да се случи – човешкото малоумие няма някакви особени граници.
И все пак на моменти усещането е, че четеш Оруел, само остава да се добави “Страхът е сигурност”.

Могат да се направят и бая паралели между случилото се в книгата и случващото се с WikiLeaks и Julian Assange (като гледам датите, спокойно може да се каже, че е имало обмяна на идеи между Wikileaks и Doctorow и в двете посоки).

Отдавна не бях прочитал 640 KB на един път. Зверски ми се спи.

Tags:

6 Responses to “2010-12-14 “Little brother””

  1. Николай Василев Says:

    На нас “1984” може да ни изглежда нереални, ако се сещаш в “Сказание за концлагерна България”, Стефан Бочев разправяше, че когато е прочел “1984” (след като е излазъл от лагерите първия или втория път) е бил в шок няколко месеца след прочита, заради парадокса как Оруел е могъл така точно да опише българската тоталитарна действителност през 50-те.
    Все пак можем да се радваме, че “1984” ни изглежда нереална днес :)

  2. lyd Says:

    Аз съм на 39 и 1984 ми изглежда доста реална всъщност. Елементи от нея са валидни за моите ученически години през 70те и 80те.

  3. dzver Says:

    Little Brother изглежда съвсем реална. Има и много яки поддържащи герои, представящи огромната маса от населението – хора, които вярват, че цялото това следене и държавен терор са всъщност в тяхна полза.

  4. Георги Чорбаджийски Says:

    640*1024/(30*72) =~ 303 страници, толкова ли е дълга книгата?

  5. Vasil Kolev Says:

    @Чорбаджийски, вероятно някъде толкова, като гледам в goodreads изданията са с около 300 страници.

  6. zzzz Says:

    бард – 318 страници.

Leave a Reply