2011-07-25 разсейване

by Vasil Kolev

В последните дни на два пъти попаднах на хора, които казваха неща от типа “трябва да си махна X от компютъра, за да не се разсейвам и да върша работа”. Смятам това за лоша/глупава идея, по следните причини:

Като за начало, нещата, които искат да махнат не са прекъсвания, т.е. не им отвличат сами вниманието, а те сами трябва да си ги погледнат (пощата, rss четеца и т.н.). Това автоматично значи, че го правят сами, тяхното желание за разсейване ги води и проблемът не е външен, а вътрешен. Колкото и да си режат нещата, с които могат да се разсейват, те винаги ще намерят нещо друго (например да гледат в една точка в стената, или да пропишат стихове, или някоя подобна глупост).

Също така, ако човек има желание да си отвлича вниманието, това в общи линии значи, че нещото, което върши не му е интересно. Насилването да се върши скучна работа по принцип не води до особено добри резултати. По-добре да се отклоним малко, да направим нещо друго и после да се върнем към задачката, като другото ни писне. Аз лично в такива случаи гледам да правя по няколко неща и просто да сменям едната работа с другата, за да си почивам.
Има задачи, които не се поддават на този вариант – дадоха ми пример с писането на документация за завършен проект. Нямам добра идея за тях, освен да се измисли някакъв hack (например за документацията – да се пише по време на проекта, като почивка от самото подкарване).

Понякога трябва и да се почива от някаква работа, или просто да се прочисти главата (като се забием някъде) и тогава разсейванията вършат тази работа – дават възможност на мозъка да спре, да почине и да сдъвче на заден план проблема. На мен са ми хрумвали решения на проблеми, докато чета книга, която няма нищо общо.

Имам и едно много хубаво сравнение за тая практика, да се самоограничаваш насила, за да се подобриш – в “Архипелага ГУЛАГ” на Солженицин има в една глава описание как като преминеш през лагера, характерът ти се закалява и се получават други различни подобрения на човека (ако оцелее, и като не броим съсипаното здраве). Така по същия начин човек няма проблем да се научи на дисциплина, като иде я до Северна Корея, я някоя друга държава с подобен режим (или може да ходи в казармата, може би още имат подходящо обучение). Накратко, прекрасна идея за мазохисти.

В крайна сметка всичко е въпрос на собствена мотивация и желание.
(същите такива мерки са много популярни сред мениджмънта на разни фирми, понеже не могат да си мотивират хората. А ако човек сам не може да се мотивира за нещо, което всъщност иска да свърши, значи вероятно изобщо не трябва да го прави)

Tags: ,

8 Responses to “2011-07-25 разсейване”

  1. Longanlon Says:

    проблемът може да е другаде:
    http://kaka-cuuka.com/knigi/navikat-da-deistvash-sega/

  2. Божо Says:

    @Longanlon – мисля, че има разлика между проблемите, които засяга тази книга и това, за което Васил говори.

  3. Дончо Says:

    Зелени, като прочетох това в главата ми изникна апокалиптична картинка – ти със собствен кабинет, диван и практика на популярен психолог…

  4. boris Says:

    Щом хората са готови да си махнат например rss четеца от компютъра, за да си вършат работата, то те имат някакво желание да я вършат. Съгласен съм, че проблема с разсейването е в някакъв смисъл “вътрешен”, но такова е и споменатото решение — липсата на потенциален лесен начин за разсейване влияе на човека по някакъв начин.

  5. Светлина Says:

    Да, ама никога не го правят. Или го правят и до два дни имат ново нещо, което им отвлича вниманието :) Една приятелка ме накара да й сменя паролите за няколко форума и наистина започна да губи по-малко време там. Но след по-малко от година си направи нови акаунти там и не ми каза. Защото й беше ясно, че постъпва грешно и че не си е удържала на думата.
    За отлагането има лекарство – намираш начин да скъсиш сроковете. Обаче за разсейването.. тцъ :)

  6. Longanlon Says:

    Божо, точно този проблем адресира книгата

    защото проблемът не е в “разсейването” – рсс четеца не е шум, който не можеш да изключиш, не е досаден колега от който не можеш да се отървеш – него го пускаш по собствено желание.

    той не те “разсейва” – ти сам бягаш от работата, за да го пуснеш. не четеца и разсейването, а отлагането на работата е проблема.

  7. Бобсън Says:

    Документацията освенъ, че е убаво да се пише по време на проекта, докато е донякъде поне ясно на копащите какво копатъ, то е и отдавна вече измислено и разработено. Literate Programming се нарича…

  8. Марто Says:

    Велик пост!!

    P.S. за документацията има разни хакове като Doxygen

Leave a Reply