2011-08-16 CCC Camp лекции

by Vasil Kolev

Мина Chaos computer club camp 2011. Няколко човека бяха там (и са се прибрали преди няколко часа), а други си висяхме тук в initLab и гледахме живите предавания (понеже ни домързя да отидем и т.н.). Ето малко впечатления от нещата, които гледахме:
(информация за записите)

Уводната лекция призова за космическа програма – да можем да си качваме спътници и хора в орбита, за да не се налага например постоянно да разчитаме на наземните жични и безжични мрежови връзки, както и като цяло че това е следващата стъпка. Повече информация за програмата има тук.

Лекцията за OpenLeaks описа текущия прогрес и събираше хора да им помогнат да прегледат системата, как работи и т.н.. Не беше особено интересна, но имаше много забавно развитие след края на camp-а – CCC са изключили/изгонили Daniel Domscheit-Berg, има малко информация по въпроса в Spiegel online.

Introdution to satellite communications не успях да гледам както трябва, понеже лекторката никак не се чуваше, може да пробвам пак на записа, но не изглеждаше достатъчно интересно, поне в първите 20 минути.

Bicyclemark направи лекция за fairphone, проект за мобилен телефон, който не разчита на елементи, добити от “конфликтни зони” (т.е. от такива, в които хората се избиват и продават колтан и т.н. срещу оръжие).

Пропуснах Transition telecom на Rop Gonggrijp, а още няма излязъл запис. мъка.

GPRS Intercept беше поредната демонстрация от GSM-базираните неща – демонстрираха (евтино) подслушване и декриптиране на GPRS трафик. Демонстрацията проработи :)

Започнахме втория ден с What’s brewing in Brussels, едно описание на случващото се в Брюксел и влиянието му върху европейския съюз (особено в частта за data retention директивата). Имаше малко информация за действията на разни групи (като AK-Vorat) и че все пак може да имаме шанс да преборим тая директива.

Solid rocket engines беше много информативна и добра лекция за дизайна на ракетни двигатели. Описаха структурата, едно прилично количество много добре обяснени формули и различните твърди горива. Перфектен увод в темата:)

Steal everything, kill everything беше лекция по темата social engineering и физическа сигурност – как един човек, който се занимава с това е прониквал в различни места, какво е успявал да направи и т.н.. Като цяло доста забавна лекция, но и доста тъжна, понеже се оказва, че някакви ужасно стари и класически методи продължават да работят и да са толкова лесни за прилагане.

От Hacking DNA хванах горе-долу половината, но беше доста интересна (и на края може даже да се чуе въпрос от червото). Накратко става въпрос как в един hackerspace хората могат да си правят различни ДНК експерименти.

Imagine the future of money ми беше силно неразбираема лекция, може би тия дни ще седна и ще прочета теорията им, понеже определено нищо не успях да разбера от презентацията им, освен че имат някакъв странен банков инструмент.

Не успях да гледам Who’s snitching my milk, но препоръчвам на всички да си свалят презентацията и да я прегледат :)

Третият ден изглеждаше да е най-силен. Аз пропуснах Runtime reconfigurable processors (нещо по темата FPGA).

Продължихме с Decentralized clustering, което се оказа лекция на хората от Telecomix за постигнатото около отрязването на internet-а в Египет и подпомагането на комуникацията на хората в подобни ситуации, както и за бъдещите им планове (да се угасят за известно време, преди да продължат нататъка, и да решат какво точно ще правят).

Open-source 4G radio беше описание основно на WiMaX технологията, как работи и показване на малко записан от ефира трафик. Още няма разработки по темата за чупене на криптирането, но основните неща, като сваляне от ефира и пакетния формат са ясни.

Reviving smart-card analysis беше страхотна лекция по темата как точно се вади информация от смарт карти, как се reverse-engineer-ват чрез различни средства и малко съвети как производителите биха могли да ги направят по-добре.

Лекцията на деня (и може би на целия camp) обаче беше Black OPs of TCP/IP на Дан Камински. Комбинира няколко забавни неща, като bitcoin (как може да се пробие анонимността), един вариант за генериране на двойка ключове от парола и накрая – n00ter, софтуер, чрез който може да се разпознае дали ISP-то ви ви забавя трафика към определени сайтове (т.е. дали прави някакви мизерии по темата net neutrality), като използва няколко много забавни hack-а, например пакети с грешни tcp checksum-и и spoof-ване на трафик по забавни начини.

Завършихме деня с Applied research on security of TETRA radio – поредният проект на Харалд Велте. Този път беше се хванал да заслуша различните TETRA мрежи, да опише стандарта и многото проблеми – например как по-голяма част от мрежите не ползват никакво криптиране, въпреки много добрите възможности, които има в стандарта (например end-to-end).

Четвъртия ден започнахме с Poker bots – опитът на няколко човека да направят bot-ове, които играят покер – като се тръгне от мрежовата част и се стигне до теория на игрите и стратегиите за игра.

Open-source photovoltaics беше лекция как в общи линии да си навържем слънчеви панели, батерии, лампи и малко електроника.

A short history of IPv4 беше лекция на Alex от RIPE за историята на IPv4 от гледна точка на RIR-овете – от създаването на протокола, през различните методи за alloc-ване на ресурси до днешни дни и идеята, че май трябва да ползваме IPv6. Имаше и един интересен отговор (поне за мен) – като питах какво мислят по темата за продаването на блокове от адреси, Alex каза, че RIPE няма нищо против цялото нещо, понеже така или иначе не биха могли да го спрат.

Последния ден започнахме с Introduction to multicast security – накратко как стандартните методи като SSL/TLS не работят, трябва да се ползват RTSP и като цяло различни методи за дистрибутиране на ключа и т.н..

The Arguna rocket family беше една от най-добрите лекции по темата за космическата програма. Показаха няколко различни версии на една ракета, тестове с тях и възможностите им, а може скоро и да успеят да стигнат ниска орбита.

Data mining your city беше също интересна лекция, но ние вече сме слушали подобно нещо на workshop-а на OKFN, който се случи в initLab преди няколко месеца.

Та – събитието като цяло беше с добро излъчване (като изключим проблемите от първия ден) и на всички лекции можеше да се задават въпроси през irc каналите за различните зали (като поне от мен са задали десетина въпроса). Не беше същото като да отида там и в добрия, и в лошия смисъл – от една страна го нямаше контакта с интересните хора и възможността да обиколя workshop-ите, от друга – не спах на палатка в дъжд и не слушах червото как ми хърка…

Tags:

One Response to “2011-08-16 CCC Camp лекции”

  1. Georgi Says:

    За новите валути(пари) ти препоръчвам документалния “Money Fix”. Макар че, аз съм се интересувал от темата и не знам доколкото ще ти е ясен, защото по някои от темите се плъзгат по повърхността.

Leave a Reply