2011-08-28 “Blindsight”

by Vasil Kolev

Рядко ми се случва да попадна на книга, която да ми направи наистина сериозно впечатление с идеите си…

Наскоро Чарли Строс пусна в блога си въпрос “Коя fiction книга от последните 10 години смятате за важна” (без дефиниция на важна, за по-интересно) и в отговорите видях “Blindsight” на Peter Watts (има я за download в goodreads, вече е под CC лиценз).

В общи линии основата на историята е стандартна – появяват се едни извънземни и екип от няколко човека (и вампир) биват изпратени в космоса да ги видят какво са.
Личи си от далече доколко твърда фантастика е книгата – вампирът не е някакво измислено магическо същество, а съвсем реален под-вид на homo sapiens, хищник със специфичен начин на мислене и способности (единият пример е как ако човек гледа куб на Некер, може да си го представя или изпъкнал, или вдлъбнат, докато мозъкът на вампира може да възприема и двете едновременно). Влиянието на кръстовете е обняснено като бъг в зрителната им система – ако се задействат едновременно вертикалните и хоризонталните “сензори” в окото, вампирите получавали нещо като епилептичен припадък от претоварването (което не е било проблем преди хората да започнат да строят къщи).

В книгата има и много други интересни елементи (10тината страници обяснения и бележки накрая са страхотно четиво), но едно нещо прави наистина голямо впечатление – въпросът за съзнанието, има ли смисъл от него, възможно ли е да съществува интелигентен живот без него (включително такъв, който пътува между звездите) и много други неща, свързани с него. Има и доста интересна дискусия по темата за изкуствения интелект и разликата между човека и машината

Няма да издавам повече от книгата – като цяло удоволствието от четенето и е такова, че си давах почивки от време на време :)

Tags:

2 Responses to “2011-08-28 “Blindsight””

  1. Longanlon Says:

    добре де, поръчах я от амазон, айде да видим

  2. Милен Says:

    Вече я има публикувана и на български.

Leave a Reply