2012-05-27 поредната курсова идея

by Vasil Kolev

(вече в трезво състояние) Ето я поредната идея за курс – този път мисля да го правя с Кънев (който до тук изглежда навит за идеята).

Събират се двайсетина човека, делят се на три отбора и им се дава задача да изградят система в рамките на седмица-две, след което да си разменят проектите и да допишат някаква функционалност.

Екипите ще имат програмисти, админи, може някой друг дизайнер и т.н..

Системата представлява следното – имаме задачата да следим за глобалното затопляне (или глобалната климатична промяна и т.н.), като за целта имаме 150 места, на които имаме по два сензора, всеки от които е на различен отбор. Сензорите представляват малки PC-та (реално малки виртуални машини), на които отборът трябва да си подкара някаква OS и някакъв софтуер, който да чете данните и да ги праща веднъж на минута. Имаме по една агрегираща машина на отбор, която трябва да събира тия данни (някаква база).
Между агрегиращата машина и сензорите има мрежа, която трябва да се настрои и подкара, за да докара максимална отказоустойчивост. Отделни части от мрежата са на различни отбори.
Също така трите отбора имат по един front-end, който трябва да използват за визуализация и обработка на данните, например да намират корелация между данните от различни източници. Front-end-овете трябва да могат да работят по някакъв начин с всички агрегатори, ако основният им е отпаднал.
Има и различни весели неща, като например да се следи за загуба на данни и агрегаторите да си синхронизират базите по някакъв начин, така че да се добие пълна картина.

Ще има някакви ограничения какво може да се ползва като езици и технологии, но ще бъдат минимални.

Целта на целия курс е да се научат хората на няколко неща:
1) работа в екип
2) работа с други екипи
3) работа над чужд код
4) дизайн на система с всичките протоколи и компоненти
5) да видят накрая нещо наистина работещо (т.е. да подобрим заданието до толкова, че да е използваемо от други хора)

Преподавателското участие в курса е да се напише заданието, да се изгради хардуерната система, да се дават съвети на участниците и да им се обяснява къде са сгрешили, както и да пуска всякакви странни тестове.

Участниците в курса трябва да имат понятие от технологиите, които ще ползват, да не ходят на работа (иначе става твърде тежко) и да са в София, докато се провежда курса (този ще има сбирки два пъти седмично, вероятно в initlab).

Остава въпросът дали ще се намерят желаещи да участват.

Tags: ,

3 Responses to “2012-05-27 поредната курсова идея”

  1. Маркуча Says:

    А предполага ли се някой да разбира от глобално за{топляне|студяване|батачване}? Сега примерно е почти юни и за две седмици най-вероятно само ще се затопля.

  2. boris d Says:

    Според мен най-удачно ще е да се мери температурата на фризера с бирите. При всяка изпита бира дали ще се регистрира промяна в климата на фризера/курсистите.

  3. дяволова Says:

    Много интересно звучи.
    Някакви прогнози горе-долу колко време ще отнеме този кандидат-курс?

Leave a Reply