2012-09-01

by Vasil Kolev

Докато си вися на Aniventure, малък status update:

Лекции записваме всякакви. Последно беше crash course в django, още записваме лекциите на курса по микроелектроника (които успяват да направят по една non-stop лекция от 19:30 до 23:00 без някой да припадне) и се появяват всякакви нови идеи, от които вероятно ще се реализират 10% и ще пак ще се запълни времето на лаба.
(всъщност, всякакви интересни идеи за лаба се приемат, мисля, че си го пише на сайта :) )

Аз имам идеи за две лекции – едната е как става поддръжката на 700-800 машини (системата в hotfile), за която вече имам фирменото съгласие, другата е депресията, самоубийствата и другите такива весели неща (за която все повече и повече говоря в последно време, наскоро на един рожден ден се напих и говорих около 3-4 часа по темата). Не е ясно дали ще мога да реализирам и двете (за втората още не съм сигурен, че искам да се захвана, на първата съм готов на 30-40%).

Също така, търся някой да помогне с малко javascript, да направим нещата на va.ludost.net гледаеми през някой flash player – самите файлове нямат проблем, модула за seek-ване ще го добавя в web сървъра тия дни, само някой трябва да направи свързващия момент. Ако се намира желаещ, да се обади, ще седнем някой ден в лаба и ще попишем :)

Tags: ,

6 Responses to “2012-09-01”

  1. schz Says:

    А защо си правил живота сложен с флаш, а не ползваш video таг-а в html5? Предполагам че кодека ти се поддържа. Така и всички с мега модерните ипади и ифони ще могат да го гледат.

  2. Vasil Kolev Says:

    @schz, ми може и двете, въпроса е, че и за двете ми трябва малко кодене, което и най-вероятно ще включва javascript и подобни мизерии, определено не ми се занимава сам.

  3. schz Says:

    Ми и аз това се почудих днес, след като постави въпроса ребром.
    Проблемите с аудио видео кодеците, патентите и тия глупости ти си ги знаеш. Също така предполагам че си избрал и плейър. Сега ще стрелям във въздуха пък да видим познал ли съм. На мен тоя Strobe Media Playback ми се чини ок. Лиценза му е BSD, не знам дали се оправя с невижданите устройства за които всички говорят напоследък. Писането на javascript и всичките тия малоумни дейности може да го направи средно интелигентна маймуна за два банана (добре де за осем след, като цял ден ще набива на клавиатурата трябва и да хапне).
    Туй ли е цялата драма?
    Аз бих пощракал малко по клавиатурата, ама след 20-ти септември.

  4. sotirov Says:

    Аз имам интерес да се включа и/или допринеса, дотолкова доколкото и аз не разбирам от тези технологии (javascript/web.. etc), а пък в момента бих свършил нещо такова. “Колегата” е прав иначе.. html5 player с изнесена в javascript конфигурация и UI, каквито са video.js и mediaelemnt.js, са идеални за целта. Те самите имат и flash fallback когато browser-a, не поддържа html5 таг-а (или типа енкодване… ), а пък от друга страна имат консистентен UI и конфигурация, и през флаш и през html5 (чрез js-a).

    Като цяло за статичен контент, трябва да е доста лесно да стане. Вече, ако искаш да пускаш стриймингите през такъв плейър, би било една идея повече играчка.

    оставям и аз мейл за контакти.

  5. Patka Says:

    К’во толкова има да му се пише за администриране на 700-800 машини?! Landscape / Puppet / Gearman …

  6. Vasil Kolev Says:

    @patka, ще видим като го напиша. Аз такива неща не ползвам (и никога не съм виждал смисъл), може би точно причината да не го правя може да е интересна :)

Leave a Reply