2012-12-30 29c3 четвърти ден

by Vasil Kolev

Пропускам afterparty-то, понеже съм скапан, мисля да напиша тоя post и да спя, утре сутрин ще ставам в 8-9 да си хвана самолета…

Сутринта гледах Millions of lessons learned on electonic napkins, по темата за online преподаването/образованието и различните неща, които авторите са открили. Имаше интересни моменти, например това, че ако има на три минути въпрос към гледащия, това много помага да се разбере материята и също така да се получи хубав feedback дали обяснението е добро. Струва си да се гледа, мисля да я дам на Наков да види дали не може да вземе от там някакви идеи.

Лекцията за локалната gsm мрежа беше интересна, въпреки много приспивния лектор. Интересно беше, че са подкарали паралелно openbts и openbsc за малко (въпреки че са нямали handover м/у двете). Аз лично ползвах мрежата и останах доволен, работеше доста прилично.

NOC review винаги ми е интересно, разказаха доста весели неща:
Имали са 22gbps upstream (2×10 до някакви хора и 2×1 към два exchange-а), напълнили са най-много 8.2gbps, в изходящата посока;
Имало около 3000 wifi клиента едновременно в пиковия момент (което е три пъти повече от предишни събития);
В някакъв момент 40% от трафика е бил ipv6, което за мен беше най-голямата изненада;
Ползвали са прилично количество juniper железария с интересни свойства – представлява много 1U парчета, които се държат като един цял switch и по-лесно може да се инсталира капацитет във всяко нужно място;
Бая са се забавлявали с окабеляването (понеже конгресът за пръв път се прави в тая сграда).
(на dashboard-а има още статистики по темата).
Изобщо, това винаги е една от най-интересните лекции.

Ходих и на Page Fault Liberation Army or Gained in Translation, доста интересен research за използването на double fault-ове за някакви странни цели, който за съжаление почти проспах и трябва да гледам пак.

Closing event-а беше весел както винаги (и с мнооого ръкопляскания). Обясниха, че тази година е имало около 500 доброволци (от тях 100 от core организацията, останалите дошли отвън), които са дали 5000 часа смени, а 100 от тях са били и на build-up-а по коледа (измежду тях и Бобсън, който трябва да вземе да напише нещо по темата, как е било). 111 часа talk-ове (приети са били 1/3 от заявките), 71 lightning talk-а, имаше за пръв път assemblies, а се оказа и че е имало неща специално за деца (например са ги учили да запояват, страх…).
Най-интересното за мен беше, че са продали 6600 билета общо, т.е. някъде толкова хора е имало на целия конгрес, и средно още толкова на stream-овете (около 8000 в някакъв пиков момент), т.е. в общи линии два пъти повече от миналата година. Казаха, че имало 3000 стола, т.е. за половината хора, но на мен все ми се виждаше, че не стигат (това извън залите), и определено нямаше достатъчно контакти, та ако има откъде, ще им пратя feedback.

Накратко – беше весело, уморително, и ако бях се наспивал предните две седмици, вероятно щеше да ми е по-леко. CCH определено е по-доброто място за такова събитие и с малко допълнения може да е направо перфектно.

Tags: ,

One Response to “2012-12-30 29c3 четвърти ден”

  1. Боян Куртев Says:

    NOC review-то ми хареса. Juniper май са го ударили на спонсорство напоследък. ;-)

Leave a Reply