2013-04-07 PA

by Vasil Kolev

Боледувам си тихичко (невралгията пак се обади, та стоя на тъмно с прекъсвания да стоя под одеялото и да муча тихо, добре, че имам подходящите болкоуспокоителни) и реших да блогна по един въпрос, който обсъждахме наскоро в лаба.
(така става като не мога да чета – почвам да пиша)

От някакво време ми се иска да имам скриптиране в реалния живот. Има количество скучни действия, които мога да опиша по някакъв начин, но или ме мързи да ги правя, или нямам как. Малко примери:
– тия дни помолих Данчо да ми напазарува храна, щото аз не можех да се покажа на светло от болки в главата;
– за записите от rogueconf мога да обясня какво трябва да се пипне по звука, но ми е болезнено да се занимавам (а като не ме болеше, ме мързеше);
– пак за rogue ми трябваха mini-dv касетки, а имах друга работа и успях да подредя нещата да ги взема по пътя към вкъщи;
– по същата причина – събиране на багаж за някъде;
– има от време на време да се отговаря на тривиални mail-ове, за което обаче скриптирането не върши особено добра работа;
– поддържане на TODO списъци и календари (с което аз се справям много зле).

Изобщо всеки си има такива неща, които не иска да прави, а са нужни (например разни домакински дейности), и за които не пречи да се намери някой да ги върши вместо нас, понеже още няма подходящите роботи.

Та вариантът, до който се стигна беше personal assistant. Даже може да бъде споделен(а) м/у двама/трима човека, и да поддържа базови неща като календари и todo листи и да върши някакви странични дейности. Може даже да има образователен момент (който трябва да измисля по-добре).

Идеята много напомня на “Gentleman’s gentlemen” от едно време от Англия, и се чудя дали има смисъл/приложение при нас, и дали не се опитвам да преборя някакъв симптом, вместо генералния проблем. Може би трябва да ми е ок да се занимавам с всичките странични дейности, знам ли…

Две уточнения:
– идеята да се оженя и да ползвам жената с такава цел я намирам за идиотска;
– PA-то няма да се ползва за сексуални цели.
(щото съм сигурен, че това са първите идеи, които хрумват на повечето четящи тоя блог)

Някакви мисли и мнения по въпроса?

Tags: ,

14 Responses to “2013-04-07 PA”

  1. бацето Says:

    Е, че ти ако не си вземеш жена, която да може да готви (може да се научи в последствие) и да прави див секс, и да създава уют в къщата, по-добре си вземи мъж, баси. Пък нека съм идиот, няма да ми е за първи път. А за мързела … и мен ме тормози за определени неща … може би решението е да не е too much …

  2. Uncle M Says:

    Това обява за работа ли е :)

  3. Никола Says:

    На мен пък не ми мина през акъла (зло)употребяването за сексуални цели на въпросния личен помощник. :)

    По-скоро ме притеснява ограничаването на количеството информация, с която помощникът ще разполага за работодателя си, в случай, че има достъп до личната му поща, до контактите му. Как може да се контролира това?

  4. Мариела Says:

    “дали не се опитвам да преборя някакъв симптом, вместо генералния проблем”
    Мисля, че сам си си отговорил. Да си възрастен не е толкова cool, колкото децата смятат :)

    2 идеи –
    1. Определяй правилно приоритетите на нещата за вършене и не оставяй малките неспешни неща да стават големи и спешни. Трудно ми е да го обясня по-подробно, затова – картинка :) http://cartoontester.blogspot.com/2010/01/big-bugs.html

    2. Делегирай, но не по начина, който повечето хора разбират, а в твърдата дефиниция – http://en.wikipedia.org/wiki/Delegation и малко инструкции на http://www.pmhut.com/12-rules-of-delegation

  5. Nick Angelow Says:

    хм, аз понеже не съм чак толкова идиот, ще попитам какво ти е мнението за смартфоните? или някакъв таблет от стандартните — таман ще има поле за експериментиране я с debian, я с ubuntu for tablets ;)

  6. М Says:

    Идеята е съвсем добра и логична. На всекиго силата му е в различни неща. Има хора, които са чудесни организатори и вероятно биха ти спестили не само нерви, но и време.

  7. Моника Says:

    Най-нормалното нещо е в някакъв момент да ти писне да се занимаваш с разни работи. За сметка на това на някой друг може пък да му е интересно или най-малкото да няма нищо против покрай неговите си неща да движи с нечии други срещу заплащане. Обучителният елемент също е доста добра идея.
    Като цяло хрумването е много добро стига от твоя страна да не се получи някаква зависимост към навъртането на подобен човек в пространството ти.

  8. Vasil Kolev Says:

    @бацето, ако си намеря жена, за която да искам и да се оженя, няма да е щото мога да я експлоатирам :)

    @uncle_m, ми може и да е, cv имаш ли…

    @никола, още го мисля, един от основните проблеми е.

    @мариела, въпросът е и да имам на кого да делегирам :)

    @nick, проблемът на устройствата е, че много бързо забравям да ги ползвам.

    @Моника, то в цялата схема ще има и принцип за замяна, ако изчезне и т.н., по стандартните админски принципи :)

  9. Андрей Says:

    Avdi Grimm по едно време си беше наел Personal Assistant: http://devblog.avdi.org/2012/04/03/assistants/. В случая става дума за “виртуални” неща, не за “иди купи хляб”, но пак може да ти е интересно четиво.

  10. Иван Says:

    Мислех че си открил какво предизвиква болките ти (витамин C) и съответно знаеш какво да правиш за да го избягваш.
    Всъщност съм любопитен дали си пробвал паста за зъби без флуор? При мен подобрението беше неочаквано, бързо и категорично. Препоръчвам на всеки поне да пробва, дори ако има съвсем леко и епизодично главоболие.

  11. бацето Says:

    @Vasil нещо се разминаваме в приказките, ти говориш с идея за асистенти, а аз за жени, затова не виждам нищо експлоататорско в това жена ти да ти готви и да правиш секс с нея.

  12. Мариела Says:

    @Vasil, лесно – не делегираш на един човек, а на правилния в съответната обстановка :)
    Примерно, аз си разделям нещата за вършене на 3:
    1. Неща из къщата – понеже не живея сама, на принципа “който каквото го влече”. Каквото остава, се прави компромис, очевидно на никой не е приятно.
    2. Работа (тая дето генерира приходи) – без коментар :)
    3. Други – малки проектчета (примерно “айде да ходим на бира”) в зависимост от евентуалните участващи – събират се, който е почнал проекта казва какво има да се свърши и се действа. В тоя случай се делегира не на един човек, а на цяла група :)

  13. бацето Says:

    Automate, delegate, outsource …

  14. me Says:

    Ей, баси, ако и по техническите публикации имаше толкова много коментари и разсъждения … :)

Leave a Reply