2013-07-13 поредното околопротестовско

by Vasil Kolev

И малко неща около протеста, сега съм малко по-малко скапан от снощи.

(все пак вижте резултата от снощната акция :) )

Една част от подготовката ни за такива неща – генератори, duct tape, многото ходене и т.н. – изглежда като подготовка за зомби апокалипсиса. Може тва да е целта на правителството, да се опитват да ни накарат да се снабдим и с оръжия, да можем да се борим със зомбитата (или извънземните) като ни нападнат…

Оказва се, че с това, което имаме под ръка в крайна сметка можем да правим доста интересни неща. Един проектор, един екран, ups, генератор, лаптопи, bandwidth, сървъри и т.н. – можем спокойно да показваме на всички какво става в другите градове, снимки от преди, различни варианти за лозунги и какво ли не още. През hackerspace-овете успяваме да намерим други хора, които да помогнат, като цяло ако не друго, поне си заздравяваме общността…

Някои хора не са щастливи. Човекът, който прожектираше/stream-ваше в Пловдив в сряда са го привиквали в полицията и са го карали да подпише някакъв стандартен глупав текст (който той планира да обжалва), т.е. цялото нещо изглежда като историята с Мишел Бозгунов, когато полицаите се опитваха да го сплашат около протестите за Странджа.
Не мисля, че това ще ни спре :)

Комитата (и май и други хора) питат за варианти за net на протеста. По принцип се чуват wifi-тата на заведенията наоколо (3g-то умира много бързо, жалко, че мобилните оператори нямат куража да вдигнат временно капацитета по трасетата на протеста). Аз вчера подкарах на лаптопа ми hostapd, да давам през отворено wifi свързаност на хората през wimax-а, но за да мога да го правя трябва да стоя някъде и имам ток за около час и нещо, т.е. сам нямам как да го направя (поради купчината други занимания).
Имам предложение към всички ходещи там техничари – ако имате възможност, пускайте отворени мрежи, които да се казват protestXXXX (4 цифри избрани на random), или ако не може да са отворени, слагайте паролата на името на самата мрежа – да има някакъв шанс да се качват повече снимки и материали. Ако пък някой намери начин да изкара жици някъде, може да намерим няколко подходящи железа, за да дадем интернет по трасетата и площадите.

А може би няма да има нужда от тия неща. Може да ни писне от мирния протест най-накрая и да преминем към по-… “интересни” неща (както ми се искаше вчера толкова мощен прожектор, че да изгори “оставка” в/у парламента).

Може просто да си тръгнем – не само от площада, ами и от държавата.
Може да спрем да плащаме толкова данъци (техники бол, счетоводни къщи също).
Може да съберем стария стиропор, дето ни се е насъбрал, да го разбъркаме в една цистерна бензин и да я излеем пред парламента.

Всъщност, знаете ли по какво познавам, че все още не сме достатъчно вбесени?
На протеста има прилична част от хората, от които зависи internet-а (и инфраструктурата като цяло) на България. Тези неща все още работят – например blitz все още са живи, след като използваха клипчето от нашия запис как хората пропускат линейката през Орлов мост с надпис от долу “видео как протестиращите блокират линейката” и все още няма странни прекъсвания на тока. Още работят torrent tracker-ите, вместо да кажат “стига гледахте порно, идете свалете тия идиоти”.

(пиша си тия неща и се чудя кога ли ще си получа и аз призовката да ме предупредят да не бунтувам народа)

Tags:

4 Responses to “2013-07-13 поредното околопротестовско”

  1. Oleg Says:

    Много “интересен” текст на полицейското рапзореждане…

    Особено т.11! Не съм юрист, но нейното съдържание директно насочва лицето, комуто разпореждат, да извърши ако не престъпление, то закононарушение. Как точно ще възпрепятства който и да било да участва в “мероприятието”? Как ще установи дали лицето носи “…оръжие или други специално приспособени или предназначени предмети”? Обиск ли ще прави? Че то и на ченгетата им трябва разрешение/разпореждане от прокурор?/съдия? за такова действие (само на Болен не му трябва, той щял сам да извършва граждански арести).

    Като гледам, това е на бланка, правена в печатница, т.е. в мноооого екземпляри, “стандартна” тка да се каже. Един юрист вероятно би намерил (и) други основания, та ако разпореждането бъде обжалвано, да бъде отменено от съда.

  2. MilenG Says:

    Има нещо рационално в последните два абзаца (изключвам бензина;). Хората с които се борим са най-чувствителни към парите. Китайските фенери и освиркването може да не им правят впечатление, но ограничаването на техния входящ паричен поток вероятно ще има силен ефект. Предлагам:
    1) да се идентифицират икономическите субекти на “прасетата” чрез Дакси, Апис, Сиела и вътрешни хора;
    2) всеки, който не иска те да го управляват, да намери начин да намали максимално парите към тях;

  3. В. Василев Says:

    А защо оставка и за Уотърс? Току виж се отказал заради вас и отивам на контрапротеста!

  4. Бобсън Says:

    “да не допуска извършване на гражданско неподчинение”
    ??
    що за простотрия?

Leave a Reply