2014-04-11 Краков – 2

by Vasil Kolev

И днес беше деня на посещението в Аушвиц.

(четох си по пътя “Dominion” на C.J.Sansom, частта в която изселват евреите в Англия, беше странно)

Обиколката продължи няколко часа – първо в Аушвиц 1, после в Аушвиц 2 – Биркенау. Първият лагер е доста по-малък, вторият прилича на набор бараки за животни посред полето. Доста са запазени, особено телените огради и доста от сградите, и си е интересно да видиш на живо как са изглеждали нещата (и например как изглеждат два тона човешка коса). Не мисля, че преживяването е за хора с по-слаби нерви, нищо, че екскурзоводите са доста внимателни и се стараят да обясняват спокойно и нетормозещо.

Жалко, че няма така запазени лагери от ГУЛАГ-а, да може да се направи едно хубаво сравнение.

Tags: ,

7 Responses to “2014-04-11 Краков – 2”

  1. eps Says:

    Не мисля че в ГУЛАГ са били толкова “ефикасни” и методите им не са били толкова “автоматизирани”. Има запазени “Killing fields” в Камбоджа. Там няма оцелели постройки, има само плитки масови гробове, които с времето (35 години) сасе покрила със зеленина. Но там хората не са се застоявали в лагерите. Лагерът е бил ултимативната кланница. Екзекуторите рядко са ползвали дори огнестрелно оръжие. Жертвите са убивани с всякакви ръчни сечива. Въпреки “не-автоматизираните” методи за умъртвяване за 4 години във въпросните полета на смъртта са екзекутирани близо милион и половина души. С приоритет са екзекутирани – интелигенция и военнослужещи, а след това всеки заподозрян като привърженик на стария режим. Музейната експозиция опредлено не за хора със слаби сърца и аз трябваше да се насиля да се поставя в специален режим, за да успея да поема информацията.
    Мисля, че ГУЛАГ са били нещо средно между камбоджанските “Killing fields” и концентрационните лагери.
    Още мисля, че няма смисъл от сравнение. Просто е необходимо да се документира, да не се забравя и по възможност да не се допуска да се случва отново и отново.

  2. Vasil Kolev Says:

    @eps, сравнението е добър инструмент за изучаване. Иначе да, определено е важно да се документира и да не се забравя.

  3. ceci_ Says:

    Ти пък гулаг-мулаг. То има и лагери в Полша където са избити десетки хиляди червеноармейци преди втората световна война (20-те години) хем ти е близо, хем е интересно поляците пазят ли тази страница от историята си.

  4. Vasil Kolev Says:

    @ceci_, citation needed.

  5. ceci_ Says:

    ето първите няколко от гугъла
    http://www.novpol.ru/?id=498
    http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B5_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%8B
    http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%BB_%28%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%D1%8C%29
    http://www.diletant.ru/blogs/3796/3476/

    То е интересно и за Япония, примерно да се потърси на тема отряд 731… и житието на шефовете му в следвоенна Япония

  6. Nick Angelow Says:

    Основната разлика между Освиенцим и подобните му лагери в нацистка Германия и системата от лагери на ГУЛАГ, според мен е тази, че лагерите в Германия са били концентрационни лагери, в които крайната цел е била физическото избиване (екстерминиране) на хората. От тези лагери не е съществувала даже вероятност да излезеш жив. Виж и примера, който ти дават с червените кхмери. Докато лагерите от системата на ГУЛАГ са по-скоро като каторгата от XVII-XIX в. в Западна Европа. И ако случайно оцелееш, докато излежаваш присъдата си, е било напълно възможно да ги напуснеш.

    Малко ми е трудно да определя в кой от двата типа лагери е било по-жестоко отношението към затворниците, но определено и двата типа нямат място, ако дадено общество иска да мине за цивилизовано (imho).

  7. Nick Angelow Says:

    Колкото до лагерите в Полша за пленени червеноармейци в края на 20-те години на XX век, единственото недоуточнено е техният брой. Руснаците претендират за над 80000 жертви, докато поляците признават за по-малко от 40000 :)

    Понякога се чудя дали клането в Катин не е отзвук и от тези събития. Изобщо в европейската история все още има неизказани неща.

    Предполагам знаеш и кой се води за откривател на концентрационните лагери. А ако навлезем и в конспиративните теории, може да се изненадаме, че този тип лагери имат вече близо 200 годишна история. Но и това не са неща, за които се пише много.

Leave a Reply