RIPE SEE 3

by Vasil Kolev

И мина RIPE-SEE-3.

Проведе се в х-л Кемпински, за два дни, беше с малко лекции/workshop-и и доста разговори/networking (видях се с хора, с които не се бях виждал от 10+ години).

Пропуснах първите неща от първия ден, че бях зает да си нося лаптопа на ремонт (и все пак да се наспя), та хванах сесиите след обяда. Първо слушах човека от DT по темата за новата мрежа, която правят (TeraStream) – интересна идея, забавното беше как чак 2011 осъзнали, че мрежата им е остаряла и не става, но па сега я правят както трябва – чист ipv6 (ipv4 е service с тунели отгоре), 100gbps и anycast на интересните услуги. Също така им е хрумнало в адреса да слагат няколко бита, които да играят ролята на QoS битовете, и да раздават няколко префикса на потребител, например един за видео/телевизия, един за voice, един за internet, и мислят как да стандартизират процеса за избиране на source адрес.
RIPE разказаха за различните неща, които правят – конференции и т.н., Erik Vinecke от cisco разказа нещо за мерене на ipv6 deployment-и, което заедно със следващите две неща не слушах, понеже си препрочитах моята лекция.
(чух някакви части от лекцията на Nathalie Trenaman за нейния deployment на ipv6 у тях, и си беше интересно и доста мъчително, Мариян я пита във въпросите що се е мъчила да се занимава с vendor-и, вместо да ползва opensource неща)

Моята (реално на Весо) лекция мина много по-добре, отколкото очаквах, и понеже няма записи малко по-късно ще я напиша на текст и кача заедно с презентацията. Хората изглеждаха заинтересувани, и даже се водеше една от по-техническите на конференцията.

Накрая на първия ден вечеряхме във Весело село (в което никога не бях ходил, и ми стана ясно защо), но храната ставаше, и успяхме даже да направим нещо интересно – да подкараме група на мрежовите оператори (за пореден път), понеже всеки, който питахме там каза “да, бих се записал”. Да видим :)

Втория ден започна с лекция за Ansible (което се оказа някакъв вариант на chef/puppet/cfengine), нищо интересно, след което имаше доста интересна лекция за “Crowdsourcing Infrastructure Geolocation”, т.е. проект, който по различни начини определя къде се намират ip-тата на разни router-и, за да може човек да си визуализира traceroute (note to self, да си оправя всичките DNS LOC записи). Искрено се надявам проекта да успее :)

От следващите неща слушах IXP панела, където от няколко български exchange-а, един чешки и (май единствения) сръбски хората обсъждаха различни оперативни неща. За съжаление не успяха да стигнат до техническата част, но доста дъвкаха for-profit и non-profit моделите, което пак беше интересно.

Следващият слот беше по “Governance” темата и привлече най-страшните въпроси. Първо говори един човек от CERT България (който не беше лектора по програма) и беше в общи линии изяден с парцалите, понеже нищо не знаеше.
После говори Венета Донова за net neutrality-то в Европа и в България, основно за законовите моменти около него – беше разширение и update на лекцията и от openfest (ако не се лъжа), и се получи доста добре.
Последва я Аглика Клайн от Europol EC3 – отдел, който се занимава с техническата част на разследванията, анализа и координиране на операции. В общи линии въпросите към нея бяха “защо да ви вярваме”, “вие сте тия, дето ни тровят най-много живота”, спряхме се на това как детското порно се използва основно срещу доставчиците (имаме си достатъчно такива случаи в България) и т.н., и т.н.. Успя да издържи на въпросите, но се измъкна от някои въпроси. Имаше и момента, че от една страна нямат право да приемат feedback и каквото и да е от хората или фирмите (само от държавите-членки), но от друга страна са пускали по молба на microsoft advisory, да кажат на хората, че XP-то спира да се поддържа.
(после имаше и допълнителни разговори и обяснение как една от причините никак да не ги обичаме е, че ги използват много усилено срещу нас, и че те са от хората, които трябва да се борят за улесняване на security research-а, не срещу него (както са направили в Германия със забраната да се пишат exploit-и), трябва да и пратя на FX лекцията за хардуера, който law enforcement хората ползват и колко е счупен)

Имаше три lightning talk-а, от които единия беше за BGNOG-а (който споменах по-горе), успяхме да стигнем от идея до реализация за около 12 часа.

В последният слот интересните лекции бяха две. Едната беше за RIPE Atlas проекта, и за anchor машините (за които мисля да взема една в нашия datacenter, Мариян се замисли за три), самият проект има лесен начин да се интегрира в monitoring системите ми и мисля тия дни да му отделя малко време. Другата лекция беше сравнителен анализ на internet-а в България, Турция и Румъния, гледан от BGP гледна точка, от Renesys – накратко, в Турция нещата не са добре, при нас и в Румъния са доста по-чисти, като в Румъния са около три пъти по-големи. Удобни сме от гледна точка на латентност за финансови и т.н. институции да си слагат тук нещата, дано успеем да се възползваме.

Като цяло събитието беше страхотно, и трябва да се направи пак (следващото е в Белград догодина, и може би след това пак да се случи при нас), много беше полезно от всякакви гледни точки – и контакти, и свършена работа, и никак не съжалявам за двата изкарани дни. Вероятно ще се сещам още неща и ще дописвам в идващите дни :)

Update: Трябваше да привлачим и Яна на събитието, понеже изкарах накрая поне половин час да давам идеи как да привлекат повече хора – имаше около 220 дошли, и те го считаха за голям успех, но аз си мисля, че даже чистите мрежови администратори в България са поне 150-200 и щеше да им е интересно да дойдат. Едното нещо, което може да помогне е NOG-а, другото – просто да си говорят директно с някакво количество хора/LIR-ове, не през някакви тежки mass mail-вания до адреси от базата им, щото тях никой не ги чете сериозно.

Update 2: Сайт с наземни кабели, за който не знаех (като допълнение на за подводните).

Tags: , ,

7 Responses to “RIPE SEE 3”

  1. Боян Says:

    Идеята за БГ NOG-а е добра, учудвам се, че все още ( официално ) няма такава група. Тук на долната земя такава група официално има от 2005. => http://lists.ausnog.net/pipermail/ausnog/

  2. Тодор Петков Says:

    Конференцията беше много добра. Отсега си слагам в календара за следващата година.

    Мислех да питам дали Amazon не са контактнали EC3 да ги съдят за прилика с марката EC2, но не успях да се добера до микрофона;)

    Определено следващият път трябва да мислят за повече време за въпросите.. някои презентации минаха без много такива, но за другите не стигна времето.

    Също така мога да отлича последната презентация (на James Cowie).

  3. Студент Says:

    Научих за SEE-3 от по-ранна публикация в този блог, записах се да присъствам и двата дни(в програмата имаше интересни неща, които исках да чуя), но за огромно мое съжаление в тези дати ми спуснаха ужасно тежки проекти.
    Сега като гледам как е протекло събитието почвам да съжалявам, че не съм присъствал, а съм се занимавал с академични дейности.

  4. b2 Says:

    Студент: like we give a shit, да си присъствал

  5. бацето Says:

    b2: тролиш
    Принципно такива като теб трябва да се игнорират, но в случая просто реших да ти го напомня и евентуално да не го забравяш. Трол.

  6. ardavast Says:

    b2 е прост чиляк, не му обръщайте внимание :-)

  7. Веселин Колев Says:

    Бояне, проблемът е, че ИТ пазарът в България прекалено много се уедри и техническите решения се взимат все повече от неспециалисти (да не кажа – идиоти). В тази насока не знам какво се очаква да прави NOG, кому да помага и как да влияе на взимането на решения и решаването на проблеми.

Leave a Reply