2014-04-28 HackFMI 3

by Vasil Kolev

(неособеноадекватенpost, пишете корекции ако видите нещо)

В последните три дни бях на HackFMI 3. То приключи преди около 12 часа, а сега съм леко адекватен и ще се опитам да напиша нещо по въпроса.

В общи линии регламентът беше – има кратко откриване, представят се спонсорите, разни проекти и менторите, сформират се отбори, записват се и след това си избират ментори. За петък имаше разпределени 5 слота по половин час, в които трябваше избраните ментори да посетят отборите, които са ги поискали и да си поговорят с тях.

(аз бях успял да измисля атаки в/у два от проектите, за които ме питаха още преди разпределянето. Беше забавно.)

Всичките бяха интересни. Записал съм си някаква част от тях:
Единият отбор (VRP) правеше система за комуникация в реално време, да се откриват хората по конкретен проблем и да могат да си пишат и да прекарват аудио/видео в реално време. С тях си говорих за webrtc и как могат да решат проблема с NAT-а и изобщо да прекарат медията, съответно след като открихме, че няма TURN поддръжка в повечето browser-и, двете ми идеи бяха да се срещат през TOR, или да ползват някакъв flash chat (през red5 и нещо такова), понеже е докарано да работи.

Вторият (42) правеше карта на местата, удобни за инвалиди, т.е. overlay в/у google maps или OSM, който да използваш за да провериш къде можеш да отидеш да свършиш определена работа и да е достъпно. Там говорихме откъде могат да събират данни (OSM, OKFN проектите и т.н.), както и че атаката, която аз бих измислил в/у системата е да направя някакви много привлекателни места за такива хора (на картата), да застана там с едно паве и да ги обирам един по един.
(някъде по това време бях обвинен в безчовечност)
(в отбора имаше двама колеги от моя офис)

Третия отбор (El Romantico, който беше в стая 404 и бяха изтървали да се кръстят отбор “Not Found”) имаше 4 идеи (на следващия ден работеше по пета). Две от тях съвпадаха с други, които бях чул, третата беше вариант на patreon/gittip за България (което от няколко месеца и аз мисля), и четвъртото – система за обсъждане, подобна на reddit/slashdot с модерация. На четвъртата идея се появи и Кънев, който разказа една доста добра идея за такава система с гласуване – която дава възможност за конкретни въпроси да си дадеш гласа на някой друг участник в системата, и той да го използва вместо теб (което звучеше супер интересно и жалко, че не го направиха).

По някое време през нощта свърших с тия работи и отидох да спя.

В събота имаше пак няколко слота за обикаляне по отбори – пак посетих първите (VRP, с webrtc-то), едни хора, които решаваха traveling salesman проблем, като цяло някакви хора, които решаваха проблема за запознаването (“Имаме хора, дето предлагат нещо и хора, които търсят нещо, да им улесним живота”). Едно изключение от тоя тип неща беше изцяло client-side генератор на тестове (такива, дето печатаме на хартия и с които изпиваме студентите) на javascript, който генерираше pdf-и.
(като цяло май много от нещата ми се губят, въпросите и отговорите ми се смесват в главата и не си водех бележки)
Бях взел Велин с мен, и той също остана учуден от това колко интересна е цялата работа, даже в един момент каза “А ако можеше да използваме цялата тая енергия за мирни цели…”.

В неделя нямаше менторстване, та използвах повечето време, което бях във ФМИ да подкарвам frab за различните конференции (в петък/събота Митьо ми беше помогнал да му setup-на deployment-а с puma), та в общи линии вече има frab.it-tour.bg, който тия дни ще пуснем официално.
(wifi-то беше ужасяващо през цялото време, повечето работа, която свърших беше на кабел, това трябва да му се измисли решение)

Последва закриващата част.

Тя започна с презентации на фирмите-спонсор, (които в общи линии до една бяха скучни и според мен не уцелваха за какво и на кого говорят, т.е. бяха доста по-маркетингови и изкуствени, отколкото трябваше. Още от тогава имаше малко технически проблеми с проектора, и това явно трябва да се проучи, поне за следващия път.

Започна изслушването на отборите (29 на брой), в около 19:00. Продължи до около 1:30… В един момент дадох на Яна ключовете от нас, да иде да донесе една бутилка Lagavulin, която бая помогна.
(списък с отборите/проектите и с source code-а им)

Имаше пауза по средата на изслушванията, в която раздаваха торта и която използвахме, за да оправим звука (имаше странни проблеми със силата на различните микрофони, имаше някакви неща на същия канал и всякакви такива неща, та съм говорил с Радо следващия път да се занимая аз с тая част).

Като цяло изслушването беше интересно и бая тежко (имам един файл с около 170 реда съкратени бележки, от който ще направя като имам време един огромен blog post). Мисля, че аз зададох най-много въпроси (и вероятно съм виновен за поне половин-един час от закъснението, учуден съм, че не ме линчуваха), като доста ги дъвкахме за всякакви начини, по които може да им се счупи системата или защо са взели някакво странно (за нас) решение.
(интересни въпроси задаваха и Пенков, Семерджиев и един човек, който седеше до мен и който май така и не му научих името. Също така, лицето Атанас Керезов е най-дразнещия човек, на който съм попадал в последните месеци и който основно се заяждаше с отборите, вместо да задава смислени въпроси.)

Като интересна статистика – броих, имаше около 20% жени в участниците, но нямаше нито една менторка (следващия път трябва да набутаме Яна да им помогне с маркетинговата част, и да видим кои програмистки биха се престрашили).
Също така имаше няколко ученически отбора – 10ти, 11-ти клас (които бяха даже с придружител, и едните трябваше да им пишат извинителна бележка, щото бяха първа смяна и нямаше шанс да спят достатъчно, че да могат нормално да идат на училище). Имаше и хора от други университети (например отбор на ТУ, който нарочно се беше кръстил УТ).
Спокойно мога да кажа, че в традицията на олимпиадите по информатика развращавахме младото поколение с това да висят ден и нощ, да пият нещо, което да ги държи будни, да пишат, дебъгват и да дремват по половин час по столове/бюра/дивани.

Последва кратко гласуване (т.е. събрахме се журито на едно място, написаха на една дъска кой за кого гласува, сумираха, фирмите казаха на кой си дават наградите) и последва една сравнително кратка и весела церемония по награждаването (в около 2:30). В момента даже не мога да си спомня кой спечели, това ще го напиша в другия post…

Останах малко след края да помогна с изчистването, после се видях с някакви хора пред факултета и в 3:15 се бях прибрал вкъщи, свърших малко работа и умрях. Тая сутрин съм изпил едно кафе и не усещам да има особен ефект…

btw. За всички отбори, на които бях ментор (и за останалите) – ако продължавате тези проекти или по принцип може да ви е полезен някакъв акъл от мен, пишете, идвайте на ИББ и т.н..

Update: Напомниха ми да спомена, ученическите отбори бяха от СМГ, НПМГ и ТУЕС, като май ТУЕС бяха най-представени.

Update 2: А като си тръгвахме в 3 сутринта, имаше някакъв младеж, останал да спи някъде във факултета, понеже имал контролно в 8…

Tags: , ,

2 Responses to “2014-04-28 HackFMI 3”

  1. Стефан Кънев Says:

    като май ТУЕС бяха най-представени.

    Думи, които не се чуват често.

  2. yep Says:

    Третия отбор (El Romantico, който беше в стая 404 и бяха изтървали да се кръстят отбор “Not Found”) -> Много добро :)

Leave a Reply