2014-08-25 YAPC – Europe

by Vasil Kolev

Бях тия дни на YAPC Europe (“Yet Another Perl Conference”), като част от техническия екип.

За мен конференцията беше осново репетиция за stream-ването за openfest – всичко мина много добре, дори с малкия екип, който бяхме (Guru, Петко, аз, както и няколко доброволци за от време на време, от които май само EXo познавам). Открих поредния проблем с ffmpeg (четенето от UDP socket се оказва, че не му е сила), но като цяло всичко сработи добре и нямаше неочаквани проблеми.
(очаквани имаше, заради проблеми с HDMI/VGA входове и конвертори)

Най-голямо впечатление ми направи публиката. Perl-аджиите са странни хора и показваха всякакви извращения, но бяха доста добре тренирани за конференции и повечето минаха да си тестват лаптопите с проекторите, бяха в общи линии навреме, и се справиха доста добре, както ще си проличи на записите. Също така се случи нещо, което аз никъде другаде не съм виждал, след като една лекторка води лекция, я питаха това дали и е за пръв път и я поздравиха, че добре се е справила.

Не мисля, че мога да разкажа добре за лекциите, винаги ми е трудно да ги следя, като имам някакви такива занимания, но определено имаше супер забавни неща, вкл. видях как се прави “Hello World” на perl6 чрез викане през .so файл на някаква функция от perl5, или чрез inline python…

А от техническа страна най-гадното нещо бяха lightning talk-овете, където в общи
линии бяхме като екипите на формула 1, дето сменят гуми, мисля, че се справяхме
за 10-20 секунди да сменим лектора.

(аз все още съм адски уморен, и постигнахме консенсус, че 3 дни събитие е убийствено и никога няма да удължим openfest. Не ми се мисли как ще преживеем EuroBSDCon-а, който е 4 дни…)

Tags:

Leave a Reply