2014-11-05 мрежата на openfest

by Vasil Kolev

И ето го описанието на мрежата на openfest. Като цяло изглежда като проект за някой студентски курс по мрежи, няма нещо особено сложно или странно в него, описвам го основно за любопитните хора. Аз ще разкажа за жичната мрежа и топологията, Петко за wireless-а (като намери време и му писне да му мрънкам).

Като за начало, ето генералната схема, в pdf и vsd. Правих схемата на visio, понеже съм му свикнал и още не мога да му намеря еквивалент (а се оказва, че libreoffice вече го отваря).

Топологията беше следната: в “ядрото” (никаква идея защо се казва така) на втория етаж в Interpred влизат кабели до всички нужни зали. Там по принцип има switch на mtel/spnet/каквото-е-там, в който влиза връзката навън и самите зали.
Ние си сложихме там сървъра и един гигабитов switch (core-sw, cisco 3750). В него преместихме кабелите до всички нужни зали, а сървъра (който ни играеше и router) свързахме към техния switch за uplink, и към нашия switch по два порта за streaming vlan-а и за клиентите. В залите, където имахме wi-fi access point-и слагахме managed switch, така че да можем да си занесем дотам двата нужни vlan-а (management и този за потребителите), където имахме камери – също.

Имахме следните vlan-и в мрежата:
600 – management (за нашите си устройства), 10.0.0.0/16
601 – wifi, 10.1.0.0/16 и 2a01:288:4000:32::/64
602 – wired (потребителски портове по switch-овете), 10.2.0.0/16 и 2a01:288:4000:33::/64
603 – streaming (наша техника, пускаща суровите потоци с видео), 10.3.0.0/16
604 – TV (overflow-ове – телевизори и т.н.), 10.4.0.0/16

Толкова голяма мрежова маска за ipv4 при rfc1918 адреси е ок, понеже фоновия трафик от сканирания от internet-а го няма, че да бълваме broadcast трафик постоянно. Имаше проблем с друго, който ще опиша по-долу.
Имахме ipv6 само за потребителските мрежи, по мои наблюдения доста от нашата техника има проблем да си говори с тоя протокол все още, а мотото на setup-а беше “минимални рискове”.
Използвахме нормално per-vlan STP, като беше спряно за VLAN-а на wifi-то, а всички портове бяха в portfast (или какъвто-е-там-еквивалента-извън-cisco) режим. Радвам се, че не ни се наложи да борим цикли или каквото и да е, свързано с него…

Адреси се раздаваха по DHCP за ipv4 и по RA за ipv6.

За да намалим натоварването на външната връзка, със split dns заявките за ip адреса на stream.openfest.org им се отговаряше с адреса на локалния сървър, където имаше същите потоци.

Самия restreaming setup изглеждаше по следния начин:

Трите камери/streamer-и изпращаха до сървъра потоци на голям bitrate/разделителна способност – двете по-малки камери директно HDV потока по UDP, 1080p на 25mbps, setup-а от зала София – 1080p на 5mbps, H.264. На сървъра се reencode-ваха до два формата и се пращаха до големия restreamer (който имаше 10gbps порт) и до локалния сървър, от който също можеха да се гледат. За да няма смесване на този трафик с каквото и да е, всичката A/V техника си имаше отделен VLAN, който беше отфилтриран, така че да не може да влиза в него чужд трафик.

Понеже нямах много вяра и на overflow техниката (и е тривиално да се DoS-не raspberry pi) всичките телевизори бяха в собствен VLAN. На практика, имаше firewall който казваше, че трафик от потребителските мрежи може да излиза само от eth0, не можеше да ходи по нашите vlan-и (600,603,604).

Няколко думи за мрежовата ни техника:
core-sw и sof-pocket бяха две гигабитови cisco-та от netissat (любими switch-ове са ми това, работят идеално, ако се ползват правилно);
quanta беше домашният switch на Мариян, 48-портов гигабитов manageable;
reception-sw беше linksys SWR224G4, който заедно с един SRW2016 (двата от Благовест) ми изпили нервите – не му работеше web контрола, менюто, дето се виждаше по telnet не можеше да настройва VLAN-и, и накрая се оказа, че ако човек се логне, натисне ctrl-z и пусне lcli, там се появява едно доста използваемо cisco-подобно cli, от което всичко става лесно (думи не могат да опишат колко съм благодарен на тоя човек);
Няколко switch-а по залите бяха TP-Link SG-3109 (дойдоха от Unex през StorPool), и направо ми спасиха живота – малки 8-портови manageable, със сериен порт, със същото cli като lcli-то на linksys-а, направо песен за подкарване (чак ми се иска ако намеря такива на нормална цена, да купя 5-6, ще са незаменими за някои събития);
още едно 3750 (от Леков), което отиде за една от залите, понеже дойде в последния момент;
един DLink (от Благо), който замести linksys SRW2016 (пак от Благо), като unmanaged switch за стаята на екипа.

Като цяло крайни потребители се закачаха само в стаите за workshop-и и в team стаята, както и лектора в зала G1 (а трябваше и в другите, ще знаем за догодина).

Следват малко картинки, след което ще разкажа как протече работата на мрежата и какво трябва да направим догодина:

grendel (restreamer-а ни, който ни дадоха Delta.bg):
eth9 – сумарен трафик на порта, през който се stream-ваше за света;

router (eagle):
CPU;
eth0, uplink навън;
connection tracking – статистика по типове връзки;
Power – колко мощност е дърпало захранването на сървъра (не е много смислено, но е забавно);

И от два switch-а, понеже за другите не ми остана време да пусна cacti:
core-sw:
Gi1/0/1, вътрешен порт за потребителския трафик;
Gi1/0/2, streaming VLAN;
Gi1/0/3, зала Пловдив;
Gi1/0/4, зала София (джоб);
Gi1/0/6, зала Бургас;
Gi1/0/7, зала G1;
Gi1/0/8, зала G2;
Gi1/0/9, зала G3;
Gi1/0/10, зала Варна;

sof-pocket-sw:
Gi0/2, рецепция на зала София;
Gi0/3, зала София, десен access point (OFAP02);
Gi0/4, зала София, ляв access point (OFAP00);

Уникални MAC адреси:
1 ноември – 557;
2 ноември – 553;
Общо за двата дни – 769;

MAC адреси по производител, първите 10 (благодарение на Точо, който го изсмята):
Apple 121
Samsung 108
Intel 93
LG 75
HTC 49
Murata 38
Sony 38
Hon Hai 32
Motorola 27
Nokia 24

Вдигането на мрежата мина нормално, само с няколко грешки (основно мои, липсващи vlan-и по switch-ове и някакви промени в последния момент). Кабелите бяха пуснати сравнително лесно, като за това помогна, че не ни беше за пръв път (Явор беше опъвал част от тях по същите места в предишните поне две години), а за останалите имахме достатъчно помощници и клещи. Само един switch беше конфигуриран там на място, тоя за зала Бургас, понеже тогава ни го дадоха (Пешо седя в един ъгъл с кратък списък изисквания от мен и го човърка). Въпреки някои забавяния, мисля, че самата мрежа беше съвсем по график и беше пусната най-лесно, въпреки относително многото хамалогия. Единствените неща, което настроих в петък вечерта в заведението, в което ядохме, бяха IPv6 (понеже не беше толкова приоритетно) и да добавя останалите устройства в icinga-та (която така и не гледахме).

Имахме няколко проблема по време на събитието:

Имаше доста broadcast трафик от arp пакети, за клиенти, които са били асоциирани, после са се разкачили и изчезнали от arp cache, но отвън още се опитват да им пратят нещо. Решението, което сглобих, беше да вадя списък на всички изтекли dhcp lease-ове (чрез някакъв perl скрипт, който намерих в github), и за всички тях чрез conntrack tool-а да трия всичкия им съществуващ state. Не съм сигурен доколко помогна, вероятно тоя broadcast не е бил толкова много така или иначе.

Имаше няколко случая на arp spoof, до които не се добрахме (срам);

В един момент решихме да вдигнем worker-ите на nginx-а на restreamer-а и се оказа, че просто rtmp модула не се оправя с повече от един worker. Това е нещо, което трябва да debug-на за в бъдеще.

И най-идиотския проблем – спираше ни ipv6. По някаква причина от време на време просто сървъра и спираше да отговаря на ipv6 пакети, и да ги route-ва, като все още нямам обяснение защо и не е проблем, който съм виждал където и да е другаде, но със сигурност поне 80% от оплакванията, че не работи wireless-а идваха от android телефони, които просто се опитваха да минават по v6. В списъка ми е да го проверя от какво може да е било, обмислям да изтормозя някой от съществуващите ми v6 router-и и да видя дали мога да го репродуцирам.

За следващия път съм си отбелязал следните неща:

Работещ ipv6 :) (Петко предлага да сме само по v6, но това не звучи като добра идея);
Да отделим хора за NOC, които да следят мрежата и да хващат проблеми (arp spoof-ове и т.н.);
По-подробен monitoring (който да го гледа NOC-а);
Никакви switch-ове и подобни, които отнемат над половин час, за да се подкарат;

Tags: , ,

7 Responses to “2014-11-05 мрежата на openfest”

  1. Alice Says:

    А помниш ли как се казва този perl скрипт, че скоро ми се наложи да правя същото нещо, и се наврях доста по-дълбоко, докато реализирам някакво работещо решение?

    П.С. 121 Apple дивайса на Openfest? Уау.

  2. Боян Says:

    Интересно четиво, благодаря ! :-) Интересно ми е имате ли “референтен” мрежов дизайн за ОФ, всяка година е различно ( тип – както дойде ) или се придържате към определен базов дизайн с малкo tweaking ? Колкото до SG-3109 – наистина са малки и удобни суичове, жалко, че TP-Link ги зараязаха и така и не видяха софтуерен ъпдейт след като ги пуснаха на пазара през 2008. Имам един който събира прах на бюрото ми, ако беше по-наблизо щях да ти го пратя. Също така би ли споделил каква система(и) използвахте за network monitoring ?

  3. Vasil Kolev Says:

    @alice, https://gist.github.com/mattpascoe/4348991 е оригиналния скрипт, https://vasil.ludost.net/progs/leasecheck.pl е моя (ползвам го с perl leasecheck.pl | xargs -n 1 conntrack -D -s )

    @Боян, нямаме референтен дизайн, мрежа се напасва към каквото има и можем да направим всеки път (както на повечето такива събития). Много често дори в две последователни години има някаква разлика вътре в самото място, където я правим, та трудно се наследява топология.
    За monitoring – munin, cacti, icinga.

  4. elwix Says:

    Да задам основния въпрос защо ви е толкова малко трафика които обявихте?!?!? Абсурдно е защото имате lan и wifi достъп а толкова малко трафик, което е абсурд! И обяснение като “аз ги помолих да не свалят” не работят винаги има хора които няма да го чуят или ще го направят нарочно.
    Пример миналата година имахме 746 уникални мак адреса и близо +60-70% повече трафик, а нямахме lan портове за гостите.

    Проблемите не бяха са само по IPv6, но наистина беше основен и доста се забавляваха някой хора, като Philip Pepps и сие компания :)
    (Бяхте предупредени че IPv6 трябва да работи 100% бетон заради многото устройства, но и заради разни хора които очакват да го има)
    Имаше и чести разкачания от АП-тата. Не си получаваше всеки път IP адрес и се случваше трафик да не минава поради причини които вие може да кажете като мрежарите на тази конференция.

  5. Vasil Kolev Says:

    @elwix, абсурден абсурд, кво да ти кажа :) Причини много – имахме вътрешен restreamer и никой не гледаше външния, хората бяха заети да слушат, никой не е гледал видеа/точил…
    Миналата година може да не им е било толкова интересно:) Иначе, трафикът си е равен, т.е. ползвал си се е постоянно, няма някакви дупки, и като гледам колко се tweet-ваше от мястото – не е като да не им е работил net-а на хората :))

    Колкото до чести разкачания и т.н. – имаме сумарно три оплаквания, едното е от теб. Останалите бяха доволни от net-а и включително на няколко лекции демонстрираха някакво видео през wireless-а (с някакви не-особено-свестни лаптопи).

    (миналата година имаше lan портове за гостите, както предишни години, на масата отстрани във фоайето :) )

    Иначе, радвам се, че сме забавлявали някой и че тоя път и мрежата ни беше готова на време, и си работеше за всички ни, най-вероятно догодина ще си я правим по същия начин :)

  6. loxs Says:

    А това Visio има някаква врътка да го ползваш без пари, пиратстваш го, или плащаш бруталната цена? Защото да, безспорно е як софтуер…

  7. Vasil Kolev Says:

    @loxs, фирмата има msdn subscription и го ползвам от там, така и така за работа чертая доста повече схеми…

Leave a Reply