2014-12-23 гласуване по Internet

by Vasil Kolev

На разни места още се среща идеята, че трябва да направим възможност за гласуване по internet (не говоря просто за електронно гласуване, с машини вместо бюлетини, което си има отделен набор проблеми).

От чисто теоретична страна има няколко нерешими проблема:

Купуването на гласове става още по-лесно. Ако хората могат да гласуват отдалечено, нищо не пречи на купуващите гласове да си setup-нат едно място за гласуване, където да се изреждат платените хора и да си подават гласовете. За такова нещо защити няма и няма как да има (това със следенето колко се гласува от един IP адрес е тривиално за прескачане, през tor или произволен ботнет). Не казвам, че в момента не е възможно (практиката показва обратното), но с internet-базираното гласуване нещата стават тривиални.

Става много трудно да се гарантира тайната на гласуването. Има две действия в системата – идентификация и подаване на глас, и е твърде лесно да се остави каквото и да е дребно нещо, през което да може да се свърже конкретен човек с конкретен глас. В съществуващата система нещата са достатъчно добре подредени и разделени, че по принцип да може крайния потребител (гласуващия) да види какво се случва и да е по-трудно да се реализира система за следене кой как гласува (и по-лесно за хващане). Аз лично не мога да измисля как в електронна система нещата могат да се разделят достатъчно добре и достатъчно добре доказано, че да е приемливо.
(изобщо няма да коментирам колко зле са ни крайните работни станции и дали няма да проима троянски коне, които да следят тия неща)

Другите проблеми – как се идентифицираш, кой ще пише софтуера, с какво приложение ще се гласува, колко/как ще се тества, дали/как ще се пусне кода – са в общи линии решими, но горните два при съществуващите технологии не виждам как ще се оправят. Аз поне досега колкото решения съм мислил или чувал, все съм намирал как ще се строшат, или в няколко странни случая решенията са твърде сложни за нормални хора (донякъде дори и за мен бяха).

Разбира се, изобщо не отказвам някой да ми обясни колко не съм прав и да даде примерна система, че така и така ми се чупи нещо :)

Tags: , ,

3 Responses to “2014-12-23 гласуване по Internet”

  1. георги Says:

    Не виждам кой нормален разбиращ, не наивен, би казал, че не си прав

  2. Neter Says:

    “Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят” – Марк Твен

  3. Says:

    Аз много отдавна се занимавам с тази тема и съм стигнал до същите изводи. В добавка черногледство, това, което посочваш като решимо в нашите условия, изобщо не смятам за такова. Такова е с достатъчен натиск, но и в това не вярвам.

    Номера обаче има известен брой решения с машини. Първо трябва да се гарантира, че не се подслушват. В това съм слаб, но със сигурност може да се екранира по някакъв начин или дори най-простото да се пусне радар, който да омаже всички честоти. Така де, докато гласуваш, не се предполага да говориш по телефона. Да не се ползват никакви СУБД, а резултатите да се записват в чист текст, за да не могат да се засичат времена. Последното може да се реши и със стандартната комисия, която си действа досега, но пък тогава трябва да има механизъм да се провери, че подписалите се, са равни на гласувалите и при разлика дори един да се касира вота, което пък довежда новият проблем за нарочно касиране на неудобни секции. И разбира се вота трябва да се изпрати само един път на ден, след приключването му на куп по нешифрован канал, за да е възможно подслушването му и паралелно на ЦИК да се извадят резултати. Статистически погледнато, не е задължително да подслушаш всички хиляди секции и стотина на случаен принцип ще дадат достоверен резултат. А да и така ще се намали малко бюрокращината.

    Платеният/принуден вот не може да го озапти никаква система. Принуденият вот е в ръцете на самите хора. Ако те не го решат, никой няма да дойде да им го реши. Платеният вот е нормална търговска практика и трябва да се легализира. Не може да имаш избора да си купиш парче сирене, а да нямаш избора да си купиш лист хартия. Това е лицемерие. И няма партияя, която да не е купувала гласове. Значи или трябва вкупом да ги вкараме в затвора или трябва да отменим закона. След като има закон, който е повече нарушаван, отколкото изпълняван, то той е лош закон.

Leave a Reply