2014-12-27 31C3 ден 1

by Vasil Kolev

Имам около 60 реда бележки само от днес, да видим в колко голям post ще ги претворя.
(гривната за конференцията е бая гадна, сънувах, че комари ми ръфат китката)

(Видях се с Denisa Kera, която ни гостува преди време в initlab, и тя ми спомена за интересен проект, crowdfunding за някой разследващ човек, да дебне политици и да събира за тях какво правят, това е линка, който ми прати. Звучи като забавна идея, за другата подобна, която имах (crowdfunding за лобиране) ме разубедиха)

Сутринта към 9-10 беше учудващо празно, ама това доста бързо се промени. Мисля, че спокойно има едни 7-8 хиляди човека (може би и 10), за доста лекции залите се пълнят, а зала 1 събира 3000 човека…

(докато чаках да почне откриването забелязах доста wifi мрежи, които се казваха “Not fuzzing with your wifi” от 1 до 20)

Откриването беше твърде оптимистично и прилична част от него беше wishful thinking – “it’s not the shady intelligence agencies with big budges ruling the internet, but us” и подобни, но като цяло нямаше нещо глупаво, и започнаха с “welcome to the largest hacker conference in the free world”, което зарадва всички.
Споменаха си менторската програма, да се помага на хора/деца, дошли за пръв път на конгреса, има бегъл шанс да се навия за година, ако идвам (т.е. ако ще мога да издържа пак тия тълпи).

Keynote беше трагедия. В началото си бях отбелязал, че е нищо особено, но в общи линии се оказа директно зле – Alec Emprire ot Atari Teenage Riot чете нещо от някакви листи, пуска клипове с не-особено-кадърна-музика и като цяло говори за твърде известни и ясни неща. Може би единственото интересно беше разказа му как Spotify тръгнали да им ban-ват един албум (и с него всичкото от label-а, в който са), щото нещо се говорело вътре за нацисти, те им обяснили подробно, че са най-антинацистката група, която може да има (заедно със статии от вестници и т.н.) и им отговорили “nazi or anti-nazi – doesn’t matter”…

Ходих след това на лекцията за леенето на алуминий чрез ползване на микровълнова фурна – като цяло изглежда доста интересно, трябва да се преточи презентацията и да се разгледа по-подробно. Не знам дали ще намерим приложение (на тия хора им трябва, понеже се занимават да си правят части за коли) и изглежда бая опасно (твърдението е, че това се прави винаги навън, щото течния алуминий се отразявал доста зле на пода), но май е забавно.

Reproducible builds лекцията беше също доста интересна, имаше обяснения кои проекти докъде са (оказва се, че прилична част от debian вече е с такива build-ове), както и са работили по въпроса за android, мисля, че това все повече ще намира приложение, особено при всякакви crypto-свързани неща.
(трябва да дам на pcloud-ци да видят какво може да се приложи)

(Като човек гледа мястото, може да си помисли, че е на някой woodstock, пълно е със странни хора. Всъщност, странни даже не започва да ги описва…)

Лекцията за EMV беше донякъде rehash на стари атаки, с подобрения и в общи линии как се появяват по-добри и ефективни skimmer-и. Накратко, можеш да се добереш до pin-а на карта само със skimmer (тук имаше малко нов research), или можеш да правиш транзакции с карта, на която не знаеш pin-а. Лекторът беше от фирма, която се занимава да помага на хора да се разберат с банката, ако не признае някоя измама и не им върне парите, както с audit на различни такива системи.

Лекцията за SS7 беше… полезна. Накратко – все едно сме в internet-а от 70та година, всеки може да си пише с всеки без auth и да подава какви ли не съобщения. Целия research тръгнал от фирми, които могат да локализират по телефонен номер къде точно се намира, от това изскочили какви ли не весели работи:
Може да се пита в коя клетка е телефона (което е прилично локализиране);
Може да се пита за gsm координати на телефона (което уж е само за полицията, но поради глупост в протокола можеш да си spoof-неш from-а и да получиш данните);
Можеш да подадеш в нечий HLR-а къде се намира някой (без auth);
Можеш да изпълняваш USSD кодове (*xxxx#) за нечий телефон (от които може да правиш forwarding и какво ли не още), и т.н. прекрасни неща.
Имаше и демонстрации (например как могат да видят баланса на чужда prepaid карта).
Най-тъжното беше в последните няколко слайда, как реално потребителите могат или да си хвърлят телефона, или да мрънкат на оператора, щото за това няма нищо, което може да се направи в endpoint-а.
Talk-ът на Karsten Nohl след това продължи темата с няколко нови атаки, най-вече в/у 3G с малко помощ от SS7, както и с някои интересни наблюдения как в момента всички ползват 64бита ключове за A5/3, и никой не ползва пълните 128бита, понеже няма никъде подходящи sim карти.
Като цяло, тия две лекции трябва да се гледат. Във втората казаха, че са update-нали вече gsmmap с нова информация, както и че са пуснали android приложение за телефони с определен baseband, което може да дебне за част от атаките.
(приложението е под GPL)
(лекцията на Karsten я слушах/гледах на лаптопа, докато се редях на опашката за тениски, която се виеше през цялото фоайе на CCH като странна змия. Да живеят streaming-а, пускането на лекциите през локалния gsm и доста издръжливата wireless мрежа).

Code pointer security също беше полезно, като цяло идеята е, че пазят само указателите, които сочат към код, което прави възможно да утрепеш приложението, но не и да го exploit-неш по някакъв начин (директно счупват return-oriented programming-а). Overhead-а им е до около 10% и като цяло изглежда много използваемо.

Деня приключих с ECC Hacks, лекция на DJB и Tanja Lange, в която обясняваха как работят елиптичните криви. Беше много добре, мисля, че сега имам доста по-добра идея как работят и мисля, че трудно може да се направи по-добро обяснение от това.

Tags: ,

2 Responses to “2014-12-27 31C3 ден 1”

  1. Nick Angelow Says:

    Оправи връзката за gsmmap — написал си я gssmap.org. Явно много странните хора ти оказват и странно влияние :)

  2. Vasil Kolev Says:

    @Nick, оправих го (не е от хората, просто го писах точно преди да заспя :) ).

Leave a Reply