2014-12-30 31C3 ден 4

by Vasil Kolev

И последен ден на 31C3.

Започнах с лекцията за online гласуването в Норвегия – имаше реализирана система на база на ел-Гамал (където има интересната възможност да се събират криптирани числа, без да се виждат), по принцип “стандартът” по темата е горе-долу този (не помня url-тата по въпроса). Докато тествали открили няколко бъга, но като цяло защитата в дълбочина ги спряла. Отказали са се от системата, понеже не давала нищо повече – не се увеличил броя гласуващи и като цяло гласувалите по internet не били различни от тези, които гласували на място.

“Why are computers so @#!*, and what can we do about it?” беше сравнително скучно (някъде по средата излязох да ям и го слушах през gsm-а), поредното нещо по темата как трябва да си правим кода доказуем и да ползваме технологиите за целта.

Във “State of the onion” имаше разни интересни неща, които съм си отбелязал – ooniprobe (мислех да взема една хардуерна проба, но вероятно просто софтуерното нещо ще е достатъчно), направили са TOR weekly news, и Roger е разказвал на NSA около 2008ма колко е готин TOR и във Washington post има статия по въпроса (след като едно от leak-натите неща от Snowden са били бележките на хората от NSA от тая среща).

Infrastructure review беше доста интересно, setup-ът им става все по-голям всяка година и все по-интересен, чак ми идва желание да се включа в някой екип. Гледайте го за повече подробности.

TOR deanonimization talk-а разказа как са изброили доколкото е възможно hidden service-ите в мрежата и какво горе-долу има на тях. Също така обясниха как с pattern-а на трафика, ако човек има достъп до guard node на потребителя и има достатъчно места, на които да следи изходящия трафик, има някакъв вариант да се види къде отива, както и ако имат някакъв такъв достъп до guard node на hidden service. Като цяло нищо ново, и за съжаление нямаше хубаво описание на ловенето на traffic pattern-и.

Не останах да гледам закриването, него и още няколко неща ще си ги гледам на запис като ми остане време. Имам да хващам полет в ранната сутрин и трябва да стана в 5, та ще се спи…

Tags: ,

Leave a Reply