2015-01-26 “The Imitation Game” и Алан Тюринг

by Vasil Kolev

Тия дни гледах малко филми, които ме докараха до желанието да попиша.
(човек би си помислил, че като безработен ще имам повече време за такива неща, ама на…)

Гледах “The imitation game”, след което прочетох “Alan Turing: The Enigma”(по която уж е правен филма) и крайното ми мнение е, че не струва:
– Ненужно драматичен е, през цялото време основната ми мисъл беше “тука прекаляват”;
– Избрали са за ролята на Тюринг актьор, който играе аутисти и психопати (и докарва още повече драматичност);
– Сериозно се различава от реалността (има доста неща в wikipedia по въпроса) – например Enigma-та е счупена от поляците, след което англичаните доразвиват идеята, като ролята на Тюринг е сериозна, но не е като на единствен човек, който е бутал цялото нещо;
– Споменали са само малка част от работата му, криптоаналитичните му занимания не са по-важни от машината на Тюринг и приносът му в създаването на информатиката (“Computer science” звучи по-подходящо, ама “компютърни науки” не изглежда добре). Силно препоръчвам на всички програмисти и изобщо компютърджии “The Annotated Turing: A Guided Tour Through Alan Turing’s Historic Paper on Computability and the Turing Machine”, обяснение на paper-а му по темата изчислимост, в който могат да се видят в общи линии за пръв път различни основни програмистки похвати.

(самата му биография, която съм споменал по-горе не препоръчвам толкова, написана е доста зле)

А днес гледах “Citizenfour”, на чиито принцип е трябвало да направят филма за Тюринг.
(и това е филм, който трябва да гледате, и за който силно се надявам (и изобщо не вярвам) да го дават по кината в България)

Tags: , ,

3 Responses to “2015-01-26 “The Imitation Game” и Алан Тюринг”

  1. Иван Says:

    Биографията от Ходжис е много зле написана, филмът е художествена измислица с акцент на “измислица”. Е, по-добре е от филма за Хокинг, в който не видах нищо художествено. Препоръчвам следните интересно написани биографии на интересни хора:
    1. The man who knew infinity (за Раманаджан)
    2. The man who loved only numbers (за Пал Ердьош)
    3. Perfect rigor (за Григорий Перельман)

  2. Nick Says:

    Къде намери CitizenFour, от доста време се оглеждам насам натам и нито намирам начин за легален download, нито за нелегален.
    П.П. Видях че го прожектирахте в initlab, ама нямаше как да дойда.

  3. Cecko Says:

    Главата за Тюринг в “Иноваторите” на Уолтър Айзъксън също е много хубаво написана. Той казва, че поляците са пленили и разкодирали по-стара немска машина, след което немците усложняват криптирането с допълнителни стъпки със случайни числа. Тези допълнителни стъпки разгадава Тюринг. За целта им е трябвало да създадат нещо като компютър и по принцип Тюринг повече се е интересувал от “компютърни науки” отколкото от криптография,но тя е била ключова за войната. А това,че дори според тогавашните норми не са могли да му простят за сексуалната му ориентация след всичко, което е направил за тях, просто няма да го коментирам.

Leave a Reply