2015-02-11 Библиотеката на initLab и POC||GTFO

by Vasil Kolev

Лабът си има две библиотеки и нещо като book crossing…
(може директно да гледате снимки, или да четете и обясненията по-долу)

Библиотеките са една голяма в коридора (1, 2) и една малка в рубинената стая.

В дясната част на голямата библиотека в коридора първия, втория и третия рафт са нещо като book-crossing. Там са оставени книги за раздаване, които всеки, който иска може да си вземе, и при желание да остави нещо друго.

В лявата и част първия рафт е с развлекателни четива (комикси, списания и т.н.). Вторият е с разпечатаните броеве на POC||GTFO (за него съм писал по-долу), а третия, който не съм снимал съдържа тениски по една инициатива.

В по-малката библиотека са подредени по-друг тип книги, които са по-скоро за вътрешна употреба. На първия рафт има разни средно-полезни технически книги, на втория са подбрани по-ценните книги, а на третия има различни неща, за които май няма общо мнение дали да не ги раздадем и по принцип една част трябва да отидат в book crossing-а. Също така там има един специален четвърти рафт, с подпори – дебели книги, чието съдържание не е особено полезно, но са много добри да се подпре нещо с тях.
(сега забелязах, че и в лекционната има едно прилично количество подпори)

POC||GTFO (т.е. Proof-of-concept or get the fuck out) е едно доста интересно списание, правено от някаква част от екипа на phrack. Издава се под САМИЗДАТ лиценз (т.е. може да го печатате и т.н., но трябва да отпечатате копия и за хората около вас), и е бая забавно.

До тук в съдържанието му могат да се срещнат неща като “как да направим един файл да е pdf и swf”, “javascript random генератор”, “операционна система в 512 байта и pdf файл, който boot-ва”, “как да познаем, че сме под QEMU, а не на истински MIPS” и всякакви други странности. Прилична част от нещата имат практическо приложение (ако се занимавате със странни/весели неща), а останалите са приятни четива за забавни хакове.

Провеждам една инициатива да печатам списанието, и в initLab има до тук всички броеве на хартия. Пращам и по другите български hackerspace-ове по някакво количество броеве, само последните два още не са пратени (понеже трябва някой да има път към София:) ).

Ако ви е интересно (а би трябвало да е), погледнете моя mirror, или минете през близкия ви лаб, за да видите хартиен брой :)

Tags: ,

3 Responses to “2015-02-11 Библиотеката на initLab и POC||GTFO”

  1. ThatDude Says:

    Поздравления!

    Гледам имате си всичко необходимо
    даже и Виктор Франкл в оригинал.

    Колкото до “подпорите” …имам и аз едни още от тоталитарно време – не знам с какво са напръскани но тях даже и мишките не ги ядът.

  2. Дончо Says:

    Признай си, че нарочно си направил така, че Windows Phone 8.1 да не може да отвори initLab.org! 😃

  3. Vasil Kolev Says:

    @Дончо, отворих бъг, можеш да гледаш там, и ако искаш да кажеш как точно не успява да го отвори, т.е. какви грешки дава: https://github.com/initLab/initlanesis/issues/48
    (ако е от SSL-а, предлагам да го изхвърлиш тоя телефон…)

Leave a Reply