2015-04-24 първи upgrade на сървър до jessie

by Vasil Kolev

Новия Debian stable (Jessie) се кани да излезе след ден-два, та по случая реших да upgrade-на cassie (router/сървър-a в initLab). Причина за upgrade беше и продължаващия проблем с drop-ване на определени пакети, най-вероятно от интеракция на route cache и двата отделни пътя навън.

Като цяло нещата минаха съвсем спокойно (mysql-а се upgrade-на сам, за postgres-а трябваше да се направи една кратка процедура по upgrade, пак сравнително автоматична), и за няколко неизползвани неща (като varnish) ми каза, че трябва да си пренапиша конфигурацията. Имаше обаче два мрежови проблема (за справка, описанието на мрежовия setup там):

– в последната quagga, която е в jessie, ospf6d е счупен, съответно външната IPv6 свързаност изобщо не захапа. След някакво ровене в changelog-ове намерих следното на сайта на quagga:
“[ospf6d] A large amount of changes has been merged for ospf6d. Careful evaluation prior to deployment is recommended.”
Реших да не го дебъгвам повече и минах нещата на BGP, с което така и така се чувствам по-комфортно (при v6 и quagga изборът не е много голям).

– след 3.6 са махнали routing cache, което води до любопитното поведение, че един tcp connection не може да просъществува дълго, понеже пакетите му почват да се мятат между двете връзки и доста бързо идва един reset. Оказа се, че има хубаво решение с CONNMARK, като връзката в началото се маркира откъде е излязла, след което с policy routing правила се праща през вече определения ѝ път.

Чакам да видя какво още ще се счупи (поне отварянето/отключването на вратата работят, та няма да се наложи да я режем с флекс).

Tags: ,

Leave a Reply