2015-10-11 финално (и положително) за електронното гласуване

by Vasil Kolev

(подготовката за openfest върви с пълна сила, курсът по системна администрация свърши, за тях – друг път)

Двама човека пишат доста усилено (и смислено) за електронното гласуване – Делян и Божо. Двамата успяха да внесат интересна промяна в моето мнение по въпроса…

От техническа гледна точка има ужасно много, което може да се сгреши. Може реализацията и дизайна да са затворен процес, да го пишат идиоти, да разчита на счупена криптография, да работи само под IE6 и какво ли още не. Може да се изредят хиляди хора да се опитат да си оставят backdoor вътре.

Обаче това не е от такова значение за самия въпрос – трябва ли ей-сега на референдума да подкрепим електронното гласуване.

Според мен трябва да се подкрепи. Не целим нещо перфектно и велико, целим промяна на ситуацията. Не мисля, че има много хора, които не са наясно с количеството измами, които се правят в текущия принцип на гласуване и са в доста голяма част отговорни за политическата ситуация и принципите за търгуване с гласове и влияние. Промяната в това трудно може да е в по-лоша посока и още един играч в цялата работа (“злите хакери” например) на мен ми се вижда като напредък.

Tags:

5 Responses to “2015-10-11 финално (и положително) за електронното гласуване”

  1. mksysb Says:

    какъв курс по системна администрация? къде? :3

  2. Vasil Kolev Says:

    @mksysb, виж на https://sa.ludost.net/

  3. yulimoto Says:

    Докато четох записа на Йовко по темата се чудех готови ли сме и за тази битка?

  4. Иван Says:

    Че електронното гласуване ще промени нещата няма съмнение.
    Но не разбирам откъде идва оптимизмът ви, че тази промяна ще е за добро. (Може би е от отчаяние.)

    Наскоро гледах видео с японски видео streamer, който демонстрираше някаква запалка. Човекът направя няколко грешки в резултат на което запали малък огън. Но след това огънят стана по-голям, а нещата които правеше, вместо да спрат огъня, го разпространяваха. Примерно, вместо да покрие и задуши огъня с юргана, той го тупаше с него. Това разпръсна огъня, а след като част от юргана се запали, той просто го остави на пода.

    Не е достатъчно само да се опитваме да правим _нещо_, което би могло да оправи нещата. Важно е да се направи правилното нещо.

    Ако някой предостави електронна система за гласуване, която е проверимо надеждна и е по-добра от ръчната, тогава ще си променя мнението.
    Дотогава съм твърдо “Не”.

  5. Todor Says:

    Малко по темата – http://2015.hack.lu/archive/2015/hacklu2015_qkaiser_hownottobuildanevotingsystem.pdf

    Иначе идеята за електронно гласуване ми харесва, но като знам колко е счупена сигурността като цяло, и какви хора се занимават с избори..

Leave a Reply