2015-12-01 програмата на openfest2015

by Vasil Kolev

(сигурно има да пиша още за openfest, но това специално ми се мотае в главата от няколко седмици)

(също така, това е мое лично мнение, няма общо с екипа на феста)

Не мога да си обясня дали има проблеми с програмата на openfest. Има оплаквания от разни хора, но понеже не са много, ми е трудно да преценя само по feedback-а.

Опитах се да сравня с предишни години, като се зарових из archive.org и в старите архиви на сайтове, които имаме, и в общи линии не изглежда нивото ни да пада – дори има в някакви отношения подобрение (особено като си спомням някаква част от лекциите преди). Силните технически неща стават все по-интересни, имаме сериозно разнообразие, и като цяло доста по-значими неща спрямо миналите години. От друга страна, самите теми явно вече не са така интересни на хората – преди свободният софтуер беше нещо ново, неясно, отричано, сега е просто факт от живота. Спечелихме войната и минахме на нови неща :)

Та, не мога да преценя колко е интересът за гледането на тези лекции, но интересът за подаването им сериозно пада. По една статистика от тая година по-малко от половината лекции са подадени от нови хора, останалото е обичайните заподозрени и лекции, които екипът е домъкнал по някакъв начин. Програмният комитет трябваше много да се старае, за да сглоби програмата тази година, понеже в един момент ни свършиха лекциите, които наистина ни радваха… Не знам на какво се дължи това, но явно хората нямат желание да говорят по темата какво правят, или просто никой не прави open-source софтуер достатъчно сериозно.

Също така, не е ясно дали не трябват нови потоци, понеже OpenBiz почти никакъв го няма, а OpenArt-а продължава усилено да се крие. Не знам дали самото creative commons движение не е взело да запада, но специално при нас никак не му се чува гласа, и като цяло около нашата общност артистите се губят.

Може би просто трябва да смъкнем лекциите на две зали (или дори само една) и да направим много workshop-и и unconference събития. Тази година хората се утрепаха да запояват, отварят ключалки и всякакви такива неща, може би догодина пак може да има admin lounge и разни други хора да поискат да си направят по-неформални събирания в рамките на феста, тъкмо ще имаме и ние по-малко занимания…

(btw, вероятно по някое време ще има официален call for feedback за самия фест)

Tags: ,

One Response to “2015-12-01 програмата на openfest2015”

  1. Ky4ka ot USA Says:

    Две неща правят впечатление:
    1) Лектори, които не умеят да говорят добре пред публика
    2)Лекции, които са скучни и не си заслужава човек да си губи времето с тях

    Какво може да се направи:
    Относно 1) Просто гледайте как другите го правят и копирайте от тях. За сценичното поведение иде реч, не за лекциите. С други думи: Fake it until you make it!:-)

    Относно 2) Човек като види подбора на лекции за ОпънФест и започва да си чувства като на събитие от миналия век. Това “новите технологии” е нещо, което се случва само при другите явно. Ако не знаете кое е “на мода”, просто погледнете няколко обяви за работа за сис. админи/програмисти/инженери в Silicon Valley и веднага ще ви стане ясна картинката какво се търси на пазара. Не е небходимо човек да е работил по даден проект за да направи интересна лекция. Можеше някой да се порови из Гугъл и да намери инфо за self-driving car на Мерцедес , примерно. Защо Мерцедес са се спрели на Убунту и детермистични алгоритми е далеч по интересна лекция от това да се слуша някакъв самозабравил се родител, възхваляващ “гениалността” на собственото си дете. Мобилни приложения, секюрити, клаудове…все интересни теми за лекции, пък и за дискусии в Кривото след това:-)

Leave a Reply