2015-12-24 книги от 2015

by Vasil Kolev

Забил съм се в една огромна книга (реално web серия, някъде около 4000-5000 печатни страници) и за почивка пиша нещо за нещата, които четох тая година и си струват да бъдат отбелязани.
(това е пълният списък)

Темата за Алан Тюринг ми беше доста интересна, след като ме накараха да гледам силно некадърният филм за него (официалната му биография).

Доста странна беше книгата на Norah Vincent, “Self-made man”, за експериментът ѝ да се облича като мъж и да се представя за такъв. Доста е интересно, и не само защото след това е изпаднала в клинична депресия.

Категорията фентъзита никак не е малка, и учудващо има доста добри неща – серията “Codex Alera” (алтернативен свят, римляни, малко магия) на Jim Butcher (която май са превели в по-голямата си част на български), серията “Belisarius” на David Drake и Eric Flint (алтернативна история с византийския генерал Велизарий), последната книга от Ancillary серията на Ann Leckie, петият Mistborn на Brian Sanderson. Също така в тази категория е и най-тъжното книжно събитие на годината, “The shepherd’s crown”, последната книга на Тери Пратчет.

Комиксите тази година не бяха чак толкова, колкото предишните. Бих могъл донякъде да препоръчам Cerebus на Dave Sim – произведението е монументално, сменя много жанрове и прави какви ли не странно неща, но очевидно нещо се е случило с автора по някое време и последните 4-5 книги са тотално нечетими. Изчетох и целия Fullmetal Alchemist, но не мога да кажа, че е кой-знае какво.

Не трябва да се пропускат “Seveneves” на Стивънсън и “The Martian” на Andy Weir (учудващо добра книга, въпреки всичкия hype около нея), като единствените представители на твърдата фантастика от тая година.

По любимата ми тема за депресията, “Furiously happy” на Jenny Lawson е страхотна книга, освен, че те кара да се замислиш и да погледнеш на хората по друг начин, е и много много весела.

Преиздадоха и “Архипелагът ГУЛАГ” на Солженицин, за който мисля, че съм писал и много си заслужава.

По научно-популярната тема няколко интересни книги бяха “Structures, or why things don’t fall down” на J.E. Gordon и “Ignition!: An informal history of liquid rocket propellants” на John D. Clark. И двете ги четох с голямо удоволствие.

Най-интересна ми беше политическата тема тази година:
“Swarmwise” на Rick Falvinge (от Пиратската партия) по темата за организиране на хора, чете се много бързо и силно я препоръчвам;
“Capital in the 21st century” на Thomas Piketty е много добре издържана икономическа книга, която описва доста интересни неща в икономиката и поведението на капитала. Силно я препоръчвам, въпреки че оригиналният ѝ език доста е повлиял на изказа и на моменти дразни;
– И книгата, която най-вече препоръчвам е “Public choice III” на Dennis C. Mueller, учебник, в който е събрана цялата политическа теория от последните 50-100 години – системи за гласуване, организационни форми и какво ли не още. Иска ми се някой ден да направя няколко лекции (или серия blog post-ове) по нея.

Tags:

One Response to “2015-12-24 книги от 2015”

  1. Longanlon Says:

    хах и аз захванах worm – егати огромната книга, не знам обаче дали ще имам търпение да чета по едно петдесет странично описание на пара хюман битки на всеки 100 страници…

Leave a Reply