2016-01-05 разни около opendata.government.bg

by Vasil Kolev

Едно от нещата, с които се занимавам, е да помагам на Общество.бг с разни админски дейности.

opendata.government.bg е един от техните проекти, който след доста мъки се deploy-на в държавната администрация, и има някакво количество проблеми с хостинга си там (например падаше около DDoS-овете около изборите). Днес в един момент видях някакви аларми на monitoring-а за машината и открих, че ми е доста трудно да се логна, и се зачудих дали няма някой нов DDoS, и на smokeping-а ситуацията изглеждаше зле.

Порових се малко и въпреки сериозното натоварване се оказа, че (учудващо) CKAN-а (който е писан на python) явно удържа на напора и сервира спокойно каквото му искат хората. В крайна сметка бяхме успели да претоварим shaper-а на виртуалката (или знам ли, целия host), което май има шанс да се оправи тия дни.

По-интересното обаче беше причината – за пръв път публикувана и систематизирана на едно място информацията за проверените агенти на ДС. Мен лично ме радва как интересът към това не спада, и че въпреки че се чуват гласове “какво от това”, че данните не са точни, не са пълни и т.н., те са добра стъпка към запомнянето на миналото и историята.

Надявам се да има още такива данни, които да предизвикат интереса на хората :)

Tags:

2 Responses to “2016-01-05 разни около opendata.government.bg”

  1. Иван Says:

    Не знам за хората, но данните за ДС предизвикаха моя интерес. Направи ми впечатление следното: докато в ГДР за ЩАЗИ са работели (официално или като “певци-докладчици”) около 15% от населението, при нас говорим за около 2%. Или и тук (както на много други места) сме били на опашката, или публикуваните данни са неверни. Добре би било хората с опит в работата с: а) данни и б) високи технологии, да се опитат да разберат истината.

  2. vladimir Says:

    не са и 2% в това е списък на проверените, много малка част от тях са с установена принадлежност, да не говорим, че има повторения т.е. един човек проверяван за принадлежност 5 пъти, присъства 5 пъти в списъка

Leave a Reply