2016-02-01 FOSDEM 2016

by Vasil Kolev

Около CCC се видях с хората от FOSDEM, споменаха ми, че имат нужда от хора за видео екипа, та преди няколко дни се замъкнах там, с Марио, Маги, Любо1 и Любо3 …

FOSDEM е интересно събитие. Името идва от Free and Open-Source Developers’ European Meeting, и си е точно това – събират се огромно количество разработчици на различни проекти и си разказват разни неща. По случая има 25 зали, като повечето от тях са DevRoom-ове, т.е. ориентирани към един проект. Това, комбинирано с мястото – кампусът на ULB, т.е. няколко разпръснати сгради в различна възраст и вид (от такива, каквито може да очакваме в провинциален изпаднал български “университет” до хубави и лъскави такива) създаваше доста проблеми…
(сумарно по една сметка е имало около 618 лекции)

Като цяло, моето преживяване там се състоеше от три дни ранно ставане (6:30 си е гадно даже по CET), носене и дебъгване на техника напред назад (в събота имаше за добавка много дъжд и по едно време якето ми беше повече вода, отколкото яке) и малко писане/дебъгване на други работи. Понеже самите devroom-ове осигуряват някакви хора да се грижат за самото протичане на лекциите и т.н., има идеята те да се занимават с оперативната част на аудио и видео нещата, но нещо не се получаваше.

FOSDEM-ският setup за видео/аудио е доста интересен. Това е схемата на setup-а на една зала, идеята е следната – дават се две кутии (доста приятно изглеждащи, от дърво, рязани на лазер, изглеждат така), като в едната се включва лектора, в другата – камерата. Микрофоните и т.н. озвучаване от залата се включват в камерата, и самата камера на единия си канал вади този сигнал, на другия – звукът от нейния собствен микрофон. Двете кутии по отделно пускаха по 2mbps h.264 stream до централно място и го записваха при себе си, а на края на деня записите от тях се преточваха до централно място. Гледането на stream-а беше гледане на двата паралелно, а записите ще са двата stream-а, смесени по определен начин (вече има някакви качени на сайта).

Проблемите бяха доста:
– софтуерът, който трябваше да контролира кутиите (в тях имаше едно bananapi с linux) се оказа счупен, в петък ремонтираха някакви неща, но записите от събота сутрин поне за момента ги няма, а streaming-а припали в неделя по някое време.
– При 24 зали и 25 камери (една резервна) нямаше как всички да са еднакви, и три от тях бяха доста неприятни. Като цяло имахме 3-4 различни модела, с някакви странности (част от тях си забравяха настройките при падане на тока). Всички бяха вързани на HDMI, което донякъде улесняваше процеса.
– Пак при тия 24 зали нямаше достатъчно информация за хората в тях как да оперират камерите, което и вероятно ще си проличи на записите.
– Звукът се осигуряваше от екипа на университета, и там имаше доста трагични моменти, например всички безжични микрофони в една сграда да са на същата честота. Също така не бяхме успели да изтестваме всички камери директно по залите в петък, и се оказа, че на някои места звукът идва на line, на други – на mic ниво.
– Като цяло видео екипът беше малък – имаше голяма нужда от още хора, ние петимата бяхме половината екип и не ни остана много време да седнем. Не помогна това, че всичко ни беше в една сграда (която е в единия край на кампуса) и трябваше да ходим до останалите всеки път, като се налагаше да се види нещо.

Имаше и разни хубави неща (които може да се опитаме да направим и при нас):
– Имаха много добри walkie-talkie-та, които бяха по tetra – цифрови, без шум, и в общи линии се чуваха спокойно по целия кампус. Имаше малко хардуерни проблеми с някои от тях, но като цяло бяха супер и ми се ще да ги ползваме за следващия openfest (но ме е е страх да проверявам цени).
– Това с опростяването на video setup-а е стъпка в правилната посока, трябва да измислим и ние нещо такова (но малко по-гъвкаво).
– Имат доста хубав setup за encode-ване, а ако бяха подкарали системата за рязане, при която самите стаи си отбелязваха края и началото на лекция, щеше да е страхотно.
– Доста от координацията я правехме с един piratepad, в който се отбелязваше текущия статус, какво кога следва и разни графици. Вършеше добра работа.

(както винаги на събития, на които съм в организацията – не съм гледал нито една лекция)

Update: Снимка от прибирането, банда полузаспали хора.

Tags:

One Response to “2016-02-01 FOSDEM 2016”

  1. Lyubo1 Says:

    PIratepad-a имаше доста минуси също:
    – Бързо се препълни(труден за навигиране)
    – През мобилни телефони стават всякакви работи само, не и това дето ти искаш да стане
    – Много хора го ползваха да задават и въпроси, а там е много трудно да пропуснеш такива и някои така и не бяха отговорени.

Leave a Reply