2004-06-13 01:21

by Vasil Kolev

Днес свърших нещо полезно – подкарах един nagios да следя няколко неща, които ме интересуват, и мисля да разширя количеството следени машини и услуги така, че да е полезно за разни системни и мрежови администратори да имат поглед отвън в/у различни неща. Вторият етап на това е да се пусне на още няколко места, така че погледът да е по-информативен.

Някой би се запитал какъв е смисълът от това, при условие, че повечето хора с големи мрежи си имат такава следяща система. Ще дам пример с това, което се случи наскоро – от мрежата на ФМИ www.fmi.uni-sofia работеше много добре, отвън се отваряше с около 10 секунди закъснение (понякога – и повече). Това си е проблем, който следяща машина в самия факултет не може да хване, а на малко хора би им било лесно и рентабилно да си закачат машина извън мрежата си за monitoring.

Та който се интересува – ludost.net/nagios, потребител guest, няма парола. Ако някой има желание да му следя нещо, и това не е нещо от рода на машината му вкъщи, може да пише, само че с пълния път между него и marla (като списък на автономни системи и router-ите в тях, през които минава).

(вижте специално Status map, много време си търсех нещо такова…)

One Response to “2004-06-13 01:21”

  1. mosquito Says:

    abe tozi nagios neshto ne raboti pravilno – vsichko e zeleno ;-).

Leave a Reply