По-големия video setup на OpenFest 2015

by Vasil Kolev

(това съм го написал преди няколко месеца и тотално съм забравил да го кача)

Тази година направихме доста по-сериозен setup за видео-записа. За малко начална информация, може да видите схемите за зала “България”, камерна зала и студио “Музика”.
(или доста по-артистично нарисуваните от Guru схеми за зала “България” и камерната зала)

Изискванията ни тази година бяха доста по-високи от предишните:
– Възможност за гледане на камерата или директно на сигнала от лектора, за всички зали;
– За двете по-големи зали, възможност да се снима задаващия въпроса от публиката;
– Пак за двете по-големи зали, контрол от видео-миксера какво излиза на изхода на проектора;
– Поне 720p разделителна способност на записа;
– Full HD (1080p) stream от зала “България”;
– Стерео-запис и стерео-звук от зала “България” (които не се използваха, защото лекцията, на която се очакваше да трябват отпадна в последния момент);
– Запис на случващото се на сцената (свирещите музиканти) в зала “България”;
– WebM stream (което отпадна, поради липса на време и мощност за encode-ване).

Всичките ни setup-и имат следните общи идеи:
– Всичкият звук се събира в един аудио пулт, от него се изважда звук до озвучаването на залата и до една от камерите (която маркираме като primary камера). Това се прави, за да сме сигурни в синхронизацията на звука и видеото (иначе има шанс да се получи един-два кадъра разсинхронизация на звука и видеото, което е доста дразнещо);
– На primary камерата се държеше memory карта, на която се правеше backup запис;
– В зала “България” през миксера минаваше и intercom-а, чрез който се комуникираше с операторите;
– По принцип в залите разполагахме камера за близък план (да снима лектора), общ план и към публиката (т.е. към задаващите въпроси);
– Всичките видео източници – видео камери, лаптоп на лектора и т.н. – се настройват да изваждат същата разделителна способност на същия refresh rate, и се вкарват в един видео миксер (някакъв ATEM), по SDI или HDMI (за по-близките). За целта камерите се настройват на същото нещо, а за лектора на лаптопа се слага scaler, който да може да приеме различните входове и да сгъне сигнала.
– От видео-миксера се изважда сигнал за запис (основно на atomos ninja или нещо подобно), сигнал за restreaming, в две от залите – сигнал до проектора.
– Streaming-а се изпращаше до един сървър, към който се закачаха reencoder-и, за да изкарват stream-овете с различните качества.

Зала “България” беше на 1080i60 (t.e. 1920×1080, 60Hz), другите две зали на 720p60 (1280×720, 60Hz). Честотата се подбира така, че да не се получава мигане, ако камерата вижда екрана (което миналата година беше сериозен проблем в записите). Разделителната способност беше такава, понеже в двете по-малки зали scaler-а можеше да изважда 1080p или 720p, а видео-миксерите не поддържа 1080p като вход.

Тази година за setup-а имаше доста улеснения, които си направихме по време на подготовката:
– Макари с навити кабели, които лесно да могат да се разпънат (и после съберат);
– Готово dolly за камера, така че сравнително лесно да може да се мести;
– Изтестван и лесен интерком до камерите;

За съжаление имахме доста проблеми при setup-а и се наложи да откараме до около 1:30 на място, за да ги изчистим. Доста от техниката ни пристигна след 9, имаше концерт в камерната зала, имахме на няколко пъти проблеми с тока от различни фази на съседни контакти, и имаше няколко сложни неща, които се наложи да правим (включващи катерене по стълби и инсталация на техника по тавана в едната зала).

Tags: ,

4 Responses to “По-големия video setup на OpenFest 2015”

  1. Babati Says:

    Много труд е хвърлен Браво.
    изтеглих си 2 презентации
    “Email сигурност – Явор Папазов” и “Програмиране на “compute kernels” за x86-64 – Боян Кроснов”
    На първата звука от начало го няма после идва после спира после пращи после на мен ми писва и колкото да ми е интересно спирам да гледам.
    На втората или Боян говори тихо,освен разхвърляно, или нещо друго има но с усилен на макс звук се чува едва едва.
    Някой питал ли е професионално заснемане колко би струвало. Аз лично съм готов да даря повече пари на Опен Фест но да има нормални записи.
    Кило жито да имаш дай на майстор да ти го смели.

  2. Vasil Kolev Says:

    @babati, тия и двете са от втория ден и са още от streamdump-овете, не са минали обработка. Иначе, на Папазов лекцията по принцип няма звук в началото – нямаше и в залата и се чудя дали да не я пишем заминала изобщо.

  3. Георги Says:

    И аз бих дарил пари за професионално заснемане. Не съм запознат, но се надявам, че нещо подобно няма да удвои бюджета на конференцията.

  4. Vasil Kolev Says:

    @Георги, @бабата, – заснемането ни е професионално, от-до. Където да погледнете как се организира нещо такова, изглежда по тоя начин, с такива екстри и т.н., и в момента правим заснемането и записите на прилично количество от техническите събития. Обработката на видеата ни също, просто се бави, щото човекът, който се занимава е болен в момента, и аз не успях да събера екип да се занимава с това, понеже бях зает.

    За обработката, ако трябва да викнем външни хора да го свършат, ще ни удвои бюджета. Ако викнем външна фирма да ни прави записите, ще го утрои.

    Не отказваме дарения по въпроса де, определено имаме какво да подобрим :)

Leave a Reply