2016-03-13 мина първия bgp workshop

by Vasil Kolev

И направихме първия BGP workshop. Бяхме бая на гъсто, но като цяло се събрахме.

Бяха се записали 18 човека, 2-3 не дойдоха (Мариян замести единия), всички успяха да пуснат повечето си сесии, като една част от хората подкараха и IPv6. Беше малко разбъркано от организационна гледна точка (хората идваха по различни време, някои си тръгнаха по-рано и им изпаднаха сесиите), но мисля, че всички се забавляваха :)

Целта на занятието беше хората да подкарат BGP в трите стандартни сценария – transit (т.е. връзка към internet доставчик, който дава пълна routing таблица), втори transit, два peer-а (т.е. хора, с които си търкаляте трафик само за вашите мрежи), и internet exchange (един vlan, два route server-а и свободна обмяна на prefix-и). Имаше свързаност през AS200533 (initlab) и с една врътка отделно през AS57344 (telehouse), ето и схема на setup-а.

Имаше всякакви забавни проблеми, например основния, че хората по подразбиране не се сещат да сложат филтри и няколко пъти беше пускана пълна таблица през exchange-а. Друг интересен момент беше, че понеже exchange си announce-ваше и собствената мрежа, OpenBGPD по някаква причина слагаше път към нея през самия route server и се губеше възможността да се говори с другия. Имаше и забавни сблъсъци м/у опитите за настройка на мрежата и network manager, който решаваше да изтрие разни неща.

Имахме различни интересни устройства, като повечето бяха linux-и с quagga или bird (доста от тях на flash-ка с ubuntu от Мариян), няколко бяха на raspberry pi или подобни мижави устройства, имаше един малък juniper-ски router и един JunOS във виртуалка.

Имаше сериозен интерес (18 записани човека, и 6-7 още, на които отказах, защото нямаше място), та вероятно ще повторим упражнението пак след няколко седмици, ще се обяви тук и на разните места за целта (и ще пиша на всички, на които отказах за тоя път).

Tags: ,

2 Responses to “2016-03-13 мина първия bgp workshop”

  1. intel Says:

    Годината в заглавието е грешна/странна :)

  2. Vasil Kolev Says:

    Мерси, оправих я.

Leave a Reply