Втория BGP workshop

by Vasil Kolev

Направихме и втория BGP workshop, на който още хора откриха колко лесно се подкарва IPv6 :) При достатъчно желаещи ще направим и трети след около месец. Също така може да помислим по въпроса хората да имат отделно устройство за подкарване и да са си сами потребители, понеже една от най-гадните задачки се оказва да убедиш всичките ти приложения на операционната система да се bind-ват на определен ip адрес, когато излизат навън.
(а аз тотално се изложих, понеже мислех да се включа вместо един от участниците, който не дойде, ползвайки pine64, което ми пристигна наскоро, и някъде на средата открих, че kernel-а му няма 802.1q и че трябва да компилирам отнякъде нов… което ще свърша, като си подкарам някаква среда скоро).

От интересните неща, които (пре)открихме беше, че ICMP echo reply от 8.8.8.8 винаги е орязан до 64 байта payload, колкото и голям пакет да се прати. Това води до въпроса “абе, защо нещо някъде ми реже пакетите?”…

Ако има желаещи да организират такова нещо извън София, мога да услужа с малко тунели, скриптове и да измислим начин за нужния хардуер за провеждането.

(а вечерта бяхме на Jimmy Carr, от който лицето още ме боли от смях)

Tags: , ,

Leave a Reply