2016-04-17 ТърновоConf 2016

by Vasil Kolev

И случихме ТърновоConf 2016.

По принцип нещата бяха като стандартна конференция – изсипахме се с няколко коли, техника, тениснки и ентисуазъм, разпънахме setup-а с няколко проблема, хапнахме, пийнахме и на другия ден направихме конференция. Пропускам стандартните оплаквания (основно от мен), че тоя град е колкото хоризонтален, толкова и вертикален.

Интересните работи (по техническата част) бяха следните:

Оказа се, че в хотела има някакъв “internet” през кабелната телевизия, с 20mbps download и 1mbps upload. Последваха малко телефонни обаждания, намерихме си резервен вариант през 3g и 4g, а един ден преди събитието се открихме с един приятел и evo.bg ни докараха 1gbps връзка на място, с която тотално ни решиха проблемите. Малко изненадаха хотела с бързото пристигане и окабеляване, но нещата минаха съвсем лесно.

За това събитие паралелно бяхме вързали fosdem-ските videobox-ове, с които вървеше отделен stream, представляващ picture-in-picture (ще кача примерни записи от него и малко encode-нати видеа отделно, за сравнение). Работеха доста добре, бяха полезни за switch-ове и не създадоха никакви допълнителни проблеми, така че вероятно някоя конференция можем да я направим само с такива, ако решим. За изходящия stream от тях трябваше да заделим един лаптоп с i7, но той се справи съвсем добре и май без никакви особени проблеми (трябва да видя streamdump-овете как са).

Успя да ни умре за малко единия контролен лаптоп (един thinkpad t410), понеже при default-ната работа на вентилатора му и виртуалката с контролния софтуер беше успял да прегрее ужасяващо. Решението беше да се накове ръчно вентилатора на максималната възможна скорост.

Имахме сериозен проблем със смущения в микрофоните, при които опрях до там да извадя малкия SDR dongle и да слушам ефира, да видя какво точно се случва. В общи линии имаше зашумяване в целия ефир около нашите честоти (520, 530 и 750MHz), като единствено headset-а ни на 2.4ghz работеше добре, и с останалите май доста изтормозихме публиката. Текущата хипотеза е, че най-вероятно смущенията са идвали от доста мощния поточен бойлер, който беше наблизо, та издирвам някой с такъв, за да идем близо до него и да тестваме дали има тоя ефект. След това вероятно ще си мислим и екраниране…

(започват да ми идват странни идеи да излъчваме ефирна телевизия на къси разстояния/пиратски от тия събития, за идеята, ама трябва да се види от какво можем да модулираме сигнала)

(а аз седнах да пиша лекция за всичките забавни неща на initLab (понеже имаше свободен слот), но избраха на Мариян тая за дебъгването. Поне презентацията мисля да довърша като се прибера в София, да я ползваме да спамим хората)

Tags: ,

2 Responses to “2016-04-17 ТърновоConf 2016”

  1. Desi Says:

    Рано ли е за презентацийте? :)

  2. Vasil Kolev Says:

    Ами май е рано още:)

Leave a Reply