2017-03-12 апокрифи

by Vasil Kolev

От време на време докато пием се случва да си разказваме разни истории от едно време, кои апокрифни, кои истински, но всички заслужаващи да бъдат записани. Събрал съм няколко от спомени и участия, без имена (да предпазим виновните).

Една от най-любимите ми е за ISP-то (във времената на dial-up-а), на което един от админите по погрешка направил UPDATE на passwd таблицата без WHERE клауза и потрил всички пароли. Нямало backup (разбира се) или начин да се възстановят, за това си patch-нали radius-а ако един потребител три пъти напише същата парола, да я приеме и да я запише в базата. Така успели да възстановят почти всичко.

Един млад хакер една вечер в средно пияно състояние решил, че всичките internet доставчици в града му не струват и за да им отмъсти, написал един троянски кон, който правел безогледен flood по всичките им IP range-ове. В един момент се усетил как сам си е отрязял^Wзапушил клона, ама нямало какво да направи. След около седмица по различни начини (смяна на IP range-ове, филтри, черна магия) flood-ът бил спрян, но поне според някои хора още 10на години след това имало останал такъв трафик.

Администратор на ISP и известен irc сървър към него бил много приличен и мирен човек, който локалните хакери много тормозели. Накрая го пропили, и една вечер така след много пиене го питали “Абе, я си кажи root-ската парола”. Той просто се усмихнал и заспал на масата.

В един hosting имало shell скриптове, викани през sudo-подобна система за добавяне и триене на потребители. Скриптовете не били помислени достатъчно добре и когато един потребител си написал интервал в края на username-а, системата chown-нала ВСИЧКО на неговия потребител. Много неща спрели да работят, хората по навик рестартирали сървъра, и той повече не изгрял…
(тук не съм сигурен дали нямаше подобна случка и с rm при премахване на потребител, отнесло целия сървър)

В една фирма хората от нямане какво да правят си направили etherkiller (от едната страна RJ45, от другата щепсел). Забавлявали се, показвали го на хората, снимали го и го забравили. След няколко месеца се оказало, че щепселът бил останал включен в един контакт и само по чудо не била станала по-голяма беля.

В едно ISP младши админа написал rm /home/somewhere/something/ * (забележете интервала), докато се намирал в /usr/sbin. Понеже това било във времената преди не-ужасяващо-бавния интернет и пакетните системи в linux, отнело някакво време да се намери какво точно се е потрило и да се възстанови, поне една част от него.

В друго ISP на основния Cisco router изгоряло захранването (във времената на бавния интернет, малкото пари и никаквата резервираност). Въпреки знанията на хората по електротехника, не успели да се ориентират къде точно е проблема на захранването, та техни колеги от конкурентно ISP им дали под наем такъв router (НА ЧАС). Седнали с работещото и неработещото захранване отворени едно до друго и проследявали, докато намерят проблема (мотае ми се нещо като 10 часа).

Като си спомня още, ще ги опиша и тях :)

Tags:

One Response to “2017-03-12 апокрифи”

  1. metalista Says:

    какви ли не спомени си разказват хората, като се напият, къде измислени, къде не, къде в плевен, монтана, софия, добрич, гробища, ракия, планини и жици :)))

Leave a Reply