2017-05-19

by Vasil Kolev

Кратък status report.

Ба’ал^W^WИгнатчо е добре. Ние успяваме да поспим. Разни интересни факти:

– Бюрокрацията изглежда сравнително малко, поне за момента, или аз съм привикнал. Взех му вече акта за раждане (т.е. има си и ЕГН), официално си има личен лекар и можах да си подам молбата за отпуска по бащинство.
– Сравнително лесно се прави генератор за бял шум от преносима колонка, mp3 player и 5 часово mp3 с белия шум, взето от youtube. Някой ми спомена, че можело с някаква електроника, но аз поялнишките неща не ги разбирам. Bonus на mp3-то – мястото за повиване на малкия е точно до едната от колонките, вързани в desktop-а ми, съответно лесно се създава успокояващ фон :)
– Когато contraption-а не работи, може белия шум да се пуска и от таблета.
– Контролируема от таблет лампа помага да се пуска слаба светлина нощем за разни цели и изобщо за вършене на дейности без да се става от леглото.
– По подобен начин с едно приложение следим потребление на пелени, количество сън и такива неща. В началото се опитвах да ги записвам, ама определено не ми се получаваше.
– Видео-бебефонът също много помага – най-вече на мен, да знам кога да ходя да помагам в смяна на памперс.
– Много е сладък, като не реве.
– Има и други забавни моменти, например докато пълни звучно памперса да му викаш “Давай, сине!”
– Има и невероятно приспивно действие. Миналия ден, въпреки че се бяхме наспали, следобеда му ударихме и тримата една дрямка.

Като цяло преживяването до тук прилича на поддръжка на high-risk система със сравнително ясни проблеми и без инструментариум за автоматизация (иначе къпането, смяната на памперси и още няколко неща щяха да са скриптирани). От друга страна сме двама и успяваме да си поделим добре отговорностите, ако вкараме и някакво прилично количество социален живот да не полудеем изцяло (и да си работя един ден от седмицата вкъщи, за да помагам, след като ми свърши бащинството), засега нещата изглеждат нормално страшни.
(до тук най-страшният ми ден беше тоя с махмурлука, след като поляхме Игнатчо)

p.s. утре в initLab има BGP workshop, за който се интересува (аз нямам как да ида)

Tags:

8 Responses to “2017-05-19”

  1. Георги Георгиев Says:

    Можеш ли да дадеш някакъв модел на тази лампа, която контролираш с таблета, не успях да намеря такава?

  2. Георги Георгиев Says:

    Всъщност, намерих – търсене за sonoff switch помогна :)

  3. Vasil Kolev Says:

    @Георги, лампата е LIFX 1000, подариха ми я за един рожден ден.

  4. Yordan Radunchev Says:

    $ play -c 2 –null synth 01:00 whitenoise band -n 2 499 tremolo 3 43 reverb 19 bass -11 treble -1 vol 14dB repeat 179

    Като whitenoise може да е pinknoise, brownnoise, tpdf (Triangular Probability Density Function).
    С параметрите може да eкспериментираш, докато намериш перфектния sound :D

  5. Yordan Radunchev Says:

    repeat 360
    за да е пет часа, ако е важно :D

  6. Весо Says:

    Белият шум е базиран на случайно разпределена величина с математическо очакване нула и отлична от нула (но крайна, като стоийност) вариация. Обикновено за приспиване и успокояване се генерира бял шум в интервала от 1 до 100 kHz. Строго погледнато всичките статистическ описания по-горе са валидни, ако случайната величина е непрекъсната – нещо, което се реализира самп като аналогов процес. Ако запишеш белия шум в MP3, Ogg или друг цифров контейнер губиш непрекъснатостта. И ако искаш това да не влияе на качеството на шума, който чуваш, трябва да използваш bit-rate поне 256 kbps за Ogg. Можеш да направиш опит да го запишеш на 128 kbps и да сравниш със записа на 256 kbps. Поне за мен има разлика. Освен това има много “видове” бял шум в зависимост от вариацията, която използваш. Трябва така да я оптимизираш, че генерирания бял шум максимално да ти влияе като спиш или ходиш на улицата и не искаш да чуваш фоновия шум. Аз съм си играл с месеци да нагласявам това и установих, че вариацията зависи много повече, отколкото очаквах, от паразитния шум, който искам да “гася” с белия шум. За целта имам три настройки на моя генератор, който е аналогов и се побира на монтажна платка с размери 2х2 см и работи с две малки батерийки от по 1.5 V като за дистанционно – в градска среда (улица, булевард) вариацията е 80 kHz, в автобус е около 75 kHz, а когато спя и изолирам страничния шум от тропане на съседите е 105 kHz. Така, че за максимален ефект си трябва индивидуална оптимизация. Освен това, ако го пускаш на външни тонколони те трябва да имат добри басове. В противен случай изкустверно намаляваш вариацията и правиш девиация на разпределението, която не се приема добре от слуха и мозъка. Същото важи и за слушалки – ако използваш “тапи” трябва да са от хубавите, поддържащи и ниски честоти.

  7. Vasil Kolev Says:

    @Yordan Radunchev, май ще си ползвам другия, който имам, това е безумно плашещо :)

    @Весо, да, за колоните е така, усещам разликата в зависимост от това, на което пускам белия шум, но детето не прави особена разлика, поне засега, та се надявам да е ок. Иначе, mp3-то е на 256kbps, но така и така идва от AAC, двата codec-а определено са го омачкали.

  8. Daniel Kalchev Says:

    Честито бре!!

    Най-хубавите моменти в живота. :-)

    Няма да ти давам акъли за тия неща, няма по-хубаво от това човек да се учи сам…. нещо се забравихме обаче!

Leave a Reply