2017-12-27 34c3 ден 1

by Vasil Kolev

Успявам да гледам малко лекции от 34c3 (програма, streaming).

Откриването на Charlie Stross (който ми е от любимите автори) беше доста интересно, с наблюдението, че корпорациите могат да се разглеждат като начална форма на изкуствените интелекти и всякакви интересни следствия от това, струва си да се отдели малко време и да се гледа (не знам дали ще го качи в блога си).

Лекцията за геймифицираната система за социален кредит в Китай не ми каза нещо ново и не беше особено добре представена, но е добре човек да почете за ситуацията.

Харалд Велте разказа за internet-а и BBS-ите от едно време (само че в Германия), като цяло все неща, с които едно време сме си играли. Иво ме пита дали не можем да направим някаква такава лекция или да намерим история на случвалите се неща в България. Мислех си, че вече има такова нещо, ама не мога да го намеря, някой да се сеща за хубава история на ония времена?

Лекцията за Иран имаше малко полезна информация в нея, но основно не си заслужаваше. Лекцията за Саудитска Арабия също нямаше много съдържание.

Лекцията за “Low Cost Non-Invasive Biomedical Imaging” за момента ми е любима, и трябва да си вземем едно такова нещо за в лаба. Звучи като технология, с която си струва да си играем и която може много да подобри работата на всякакви лекари.

“Defeating (Not)Petya’s Cryptography” имаше полезни моменти.

Като успея да изгледам още някакви неща, ще пиша и за тях. Който иска, може директно да ходи в initLab да гледа, тъкмо ще има с кой да коментира :)

Update: “The Ultimate Apollo Guidance Computer Talk” се оказа страхотно, особено архитектурата на нещото, която има вид на скалъпена с тел и тиксо.

Tags: , ,

5 Responses to “2017-12-27 34c3 ден 1”

 1. Lyubomir Says:

  Пак забравих за него. Ще изчакам да го качат на media.ccc.de и ще изгледам това, което виждам от програмата за интересно, а то не е малко.
  Благодаря за напомнянето. Знаех, че е тези дни, но за съжаление от много работа съм изключил тотално да погледна.

 2. Todor Says:

  За Интернет в България може да се прочете в книгата на Жюстин Томс “Първите в българския интернет”. Не знам дали има друг труд за това освен може би някоя курсова/дипломна работа

 3. Иво Says:

  @Todor, благодаря за информацията. Успях даже да намеря книгата и да си я поръчам онлайн :)

 4. Никола Says:

  За BBS-ите подхвърли на Григор Гачев, той оперираше такъв навремето

 5. Eddie Says:

  Започвам да ставам досаден с рекламата на Daniel Suarez, но горещо препоръчвам Daemon и Freedom по темата с геймифицирането и социалния кредит за приспивно sci-fi четиво – четат се леко и на един дъх

Leave a Reply