2018-01-20 Сървърни социални служби

by Vasil Kolev

Разни случки от последните година-две:

– седя си аз на един хакатон, и всичко ми се отваря бавно. Поглеждам защо – раздадени са ми ipv6 мрежа и gw, пингва се, но няма ipv6 свързаност, и всичко се опитва в началото да ползва v6, отказва се и минава на v4. Издирват някакси админа, той отговаря “ами аз не съм пускал такова нещо” и т.н., поглеждам – mac адреса на default gw по v4 и тоя, от който ми идват router advertisement-ите е същия.

– “Хора, гръмна ви диск.” “Хора, гръмна ви друг диск.” “Хора, гърмят ви дискове с гигантска скорост, скоро няма да има де да си държите данните.” “Няма де да си държите данните, къде са ви replacement дисковете”…

– Предават се някакви сървъри на нови админи. Логва се стария да покаже нещо, и на конзолата се вижда “Last login преди 8 години”, машините не са update-вани (Debian 4-5).

– “Някой ви е влязъл в сървъра през ipmi-то, направил си е root account и е пуснал minerd. Моля сменете си паролите на IPMI-тата и ги филтрирайте от internet-а, даже производителя им (supermicro) казва, че тия неща не са толкова сигурни.”. Повторение на това – още два пъти в следващите 7-8 месеца, при същите хора.

Има много други такива случаи, но мозъкът ми вече отказва да ги приеме. Ще ми се да направим сървърни социални служби, дето като някой не си се грижи за нещата, да им назначава със съд адмиини, дето да ги поддържат, и на които да плаща собственика на сървърите/мрежата. Безхаберието трябва да е наказуемо, особено в размерите, в които го виждам от време на време…

Tags: ,

2 Responses to “2018-01-20 Сървърни социални служби”

  1. velin Says:

    всъщност доста яка идея

  2. redfish Says:

    Може би е добра идея да ползват redfish, докато някога ipmi стандарта го изоставят завинаги… знам ли, мисля на глас.

Leave a Reply