2018-02-08 FOSDEM

by Vasil Kolev

Спимисе.

В понеделник сутрин се прибрахме от FOSDEM 2018, където правихме видео. Нямам много структурирани спомени, та разни бележки на едно място:

ULB (университетът, в който е FOSDEM) са страшна работа със сигурността, няколко пъти ни заключваха в зали/сгради. И понеже там като цяло хората говорят всякакъв език, стига да е френски, постоянно трябваше да звъним на локалните хора от екипа да се обаждат на охраната да ни отключват. Интересно дали можем да се доберем до тяхната система за контрол…

По време на setup-а се оказа, че имаме един juniper switch за видео laptop-ите. Докато седяхме в NOC-а и си говорехме, че трябва да се конфигурира, влезе един доброволец и каза “аз съм за видео екипа, казаха, че има нещо за кримпване” “можеш ли да конфигурираш juniper switch-ове?” “ами да, занимавал съм се”, след което го затворихме в сървърното и успя да излезе от там чак вечерта…

В първия половин час на конференцията някой се обади по irc – “абе, защо там пише 2017 в ъгъла?”. Оказа се, че фонът е приготвен и commit-нат, но не е бил налян на voctop-ите, та имаше едно много бързо pscp. Във финалната лекция това го споменаха, а преди това няколко човека обикаляха с няколко листа и предложения как да го коригираме (например да напишем 2017++ …).

За 20 минути успяхме в една от залите да сглобим setup, с който лектор да изнесе лекция remote, но па той не можа да се свърже. Жалко, щеше да е интересен експеримент.

Времето в Брюксел беше отвратително – вятър, дъжд, и точно следобяда слънце, че да ми пече в монитора.

Игнат за малко беше на FOSDEM и даже му показах сървърното. Ако го бях пуснал да полази там, дали щеше да спре всичко в рамките на 5 минути…

Като цяло проблемите от нашата техника бяха малко, от тая на университета – доста (аз дебъгвах setup-а в една зала и още не мога да си обясня как е работел досега), но най-големия проблем си остава, че хората не си включват микрофоните… Може би трябва за някакви такива случаи да помислим за някаква система, която чете по движенията на устните и прави субтитри. За догодина задължително monitoring на аудионивата на stream-овете.

Трябва да си намерим полет на връщане, за който да не трябва да ставаме в 6:30, не е човешко.

И понеже все ме питат дали съм гледал една или друга лекция – може би съм един от малкото хора, дето хем са били там, хем не са гледали абсолютно нищо :)

Tags: ,

Leave a Reply