2018-03-17 малък видео setup

by Vasil Kolev

Събирам (засега основно в главата си) setup за видео streaming и запис в hackerspace-овете в България. Изискванията са:

– минимална инвестиция в нов хардуер;
– (сравнително) лесно за използване (предполагам, че хората там са поне донякъде технически грамотни);
– възможност за stream-ване на текущите платформи, и може би и в тяхната си страница;
– запис/архивиране;
– поносимо качество.

Целта на setup-а е да се справи с най-простия тип събитие, което е един лектор с презентация.

Компонентите са следните:

– запис на звука – може да е от въздуха, но по-добре една брошка на лектора, + запис на залата по някакъв начин, за въпроси и т.н.;
– усилване на звука – дори в малка зала е добре да се усили звука от лектора и да се пусне на едни колони, най-малкото има feedback дали си е пуснал микрофона;
– видео запис – да се запише видеото от презентацията и може би самия лектор как говори. Това има варианта с камера, която снима лектора и екрана, или screen capture, директно от лаптопа му (или някой по-сложен setup, за който вероятно няма смисъл да пиша);
– streaming – да се извадят аудио/видео сигнала в/у някакъв протокол и да се stream-нат до някоя услуга;
– restreaming – услугата да го разпрати навсякъде и може би да го запише.

Вариантите за компоненти/setup-и в главата ми са следните:

– ffmpeg команда, която stream-ва екрана + звук от звуковата карта, в която има един свестен микрофон – това го имаме в няколко варианта, тествани и работещи (за windows и linux), трябва да ги качим някъде. Това е най-бързия начин, почти не иска допълнителен хардуер (освен един микрофон, щото тия на лаптопите за нищо не стават). Микрофонът може да е например някоя bluetooth/usb слушалка, или просто от слушалки с микрофон, да е близо до главата на лектора. Може да е от стандартните брошки, които се използват по различни събития, аз имам една китайска цифрова, дето в общи линии ме радва и е около 200-и-нещо лева от aliexpress;

– проста малка камера, която може да записва видео от екрана и звук, която може да бълва и по IP някакси. Това в общи линии са gopro-та (ако се намери как да им се пъхне звук) и още някакви подобни камери, които нямат особено добро качество (особено на звука, та задължително трябва външен микрофон), но на хората и се намират.

– проста камера, която обаче не може да бълва по IP, и има HDMI изход. Това е от нещата, които на хората им се намират по някакви причини, и в тая категория са половината DSLR-и и фотоапарати (които не прегряват след дълга (2-часова) употреба), gopro-та и нормален клас камери. Това се комбинира с устройство, което може да capture-ва HDMI и да го stream-ва, където засега опцията е един китайски device.

– streaming service – човек може да ползва youtube, моя streaming, или ако се мрази, facebook. Много места би трябвало да могат да си пуснат нещо просто при тях (например един nginx с модула за rtmp), да stream-ват до него, то да записва, и от него да restream-ват на други места и да дават някакъв лесен начин на хората ги гледат (с едно video.js/hls.js, както последно направихме за openfest).

Та, за момента основните неща, които издирвам са:

– евтини и работещи микрофони;
– евтини работещи камери с hdmi изход (или с ethernet порт, тва с wifi-то е боза), които да са switchable м/у 50hz и 60hz;
– hdmi capture вариант.

Приемам идеи, и ще гледам да сглобя едно такова за initLab.

Tags:

4 Responses to “2018-03-17 малък видео setup”

  1. Димо Димов Says:

    Получил ти се е хубав списък :) … и в смисъл такъв, че по-скоро намирам при теб идеи за себе си, отколкото да предложа свои, но все пак, ето какво ми хрумва:
    (1.) Можеш да сложиш двупосочни линкове от/към старото ти wiki за видео обработка и този пост.
    (2.) По-евтино от GoPro / малка камера е да се ползва Raspberry Pi (колкото и недостатъци да има) или Olimex Olinuxino (ако някой се е преборил с камерата предлагана от тях) плюс външен микрофон. На RPi може да се включи дори широкоъгълна камера, например. Е, зависи и от микрофона, но все пак с RPi целия setup “малка камера + приличен, синхронен звук, докарано до IP stream” ще остане под 100 евро. Недостатъка е, че примерно ffmpeg или друг софтуер може да глътне много труд за адаптиране/ компилиране за RPi.
    (3.) Понеже темата със стрийминга е много актуална напоследък в някои среди, то можеш да помислиш да даваш платени лекции/обучения, как се прави този сетъп. В зависимост от цената (и да съм в София), аз, например, бих си платил да присъствам на такова обучение, като и на debugging workshop-а ти когато стане готов.

  2. Димо Димов Says:

    (4.) Винаги съм искал да мога да смеся синхронно едно real world видео (от камерата) със други данни (не-типично-видео, като кадри от екрана на компа / презентация и др.) и този други данни да се компресират много, до някакви килобайти (защото има нищожна динамика в тях). Това ми е било необходимо за файл (mkv, avi), а не за live streaming, но не вреди да го споделя тук. Накрая от този един цял синхронен файл исках зрителя да може да миксира/превключва в момента на гледане какво да гледа, или PiP, или два монитора.

  3. bay.UY Says:

    https://github.com/ccrisan/motioneyeos >> Ползваш върху SoC пр. RPi3
    https://datarhei.github.io/restreamer/ >> бегло участвах и взаимствах код доста и идеи!

  4. bay.UY Says:

    https://datarhei.github.io/restreamer/ >> Добър проект, но замразен, но от него съм взаимствал доста идеи и по един или друг начин съм участвал докато акто всичко OpenSource не се разпърдим…..
    https://github.com/ccrisan/motioneyeos >> Много добро решение за SoC системи, доста грамотно изпълнено и го ползвам на някои места с някои китайски камери….

Leave a Reply