2018-06-11 БДЖ

by Vasil Kolev

Не мога да си обясня как БДЖ не са фалирали.

Преди месец и нещо ходих към Бургас, където бяха Елена и звяра, и понеже тя се притесняваше от многото катастрофи по онова време по Тракия, ме помоли да си взема влака. Той пътува около 6 часа, и беше идеално време за четене.

Самият влак беше приятен и доста удобен, но интересното беше с билетите – първото ми откритие беше, че за online продажба има сумарно 12 билета. После, на гарата казваха “за тоя влак местата свършиха”, а влакът определено не беше пълен, нито се напълни. Изводът, до който стигнах с малко гледане е, че хората нямат online сисема, а всяка гара по пътя има раздаден набор от места и тя може да си ги продаде до където реши, но не могат да се използват от някоя гара, където има по-голямо търсене, т.е. те ВСЕ ОЩЕ нямат online система за резервиране/продаване на места.
(нещата са толкова объркани, че наскоро се оказа, че от касите в София (щото online местата вече бяха свършили) човек не може да си вземе и билет за обратната посока)

Това ми е супер учуващо, понеже технологията за тия неща я има почти от времената, в които бях малък (една централна база данни и някакъв приличен хардуер). Комуникацията те си я имат по принцип – БДЖ още от едни много отдавнашни времена имаше паралелна комуникационна мрежа и не мисля, че навръзването на всички гари към централната система ще е особен проблем, просто защото те и сега имат някаква връзка, иначе нямаше да могат да си управляват влаковете.

Също ми е учудващо, че откакто има системата за online купуване на билети, в нея има още 1-2 нови маршрута (в сравнение с момента, в който я пуснаха), а не цялата им мрежа. Може би някой трябва да ги довлачи в текущия век?

Tags:

3 Responses to “2018-06-11 БДЖ”

  1. metalista Says:

    Чадо, чадо прав си както обикновенно :) Какво да ти кажа, след като вече почти 5 години си стои така системата, както сме я оставили. Новите маршрути се появяват, когато си купят нови PDA, и да наблюдението ти е правилно и се казва контингенти. Това беше(е) единствения начин да се направи “работеща” онлайн система с минимално общо с БДЖ-то. Надявам се бившите колеги да успеят да пуснат цялата система работеща, но не зависи и само от ИО-то може би за съжаление в случая :)

    Ай наздраве!

  2. тони Says:

    “Не мога да си обясня как БДЖ не са фалирали.”

    Лесно – с постоянни субсидии от държавата (нас).

  3. tie Says:

    > просто защото те и сега имат някаква връзка, иначе нямаше да могат да си управляват влаковете.

    Батенцее… ударИл си го на оптимизъм в това разсъждение. Защо им е на БДЖ да си управляват влаковете през онлайн система като има телефони (и дискети, и поща, че и пощенски гълъби)?

    За 3 месеца концентрирана разработка на системата – толкова ;) Ай и от мен също наздраве!

Leave a Reply