2018-09-16 европейско DST

by Vasil Kolev

След дълго гласуване, Европейската комисия ще предложи да се разкара DST (daylight savings time), смяната на времето, вероятно от 2019. Което е прекрасно и вярна стъпка по пътя всички да сме по UC и да не се занимаваме с глупости.

По случая някакви хора се оплакват, че трябва да се променя някакво количество код, за да се вземе предвид тази промяна. Което е тотална идиотщина, понеже за който не знае, timezone файла/базата се променя ПОСТОЯННО, най-лесно може да се види от архива на tz-announce листата на IANA, където се казват новите release-и, или github repo-то на tz базата, където има още по-подробна информация. Само някой, дето не му се е налагало никога да се занимава с time zone-и може да си мисли, че те са нещо супер статично и ясно, и че махането на европейското DST е някаква сериозна и “опасна” промяна.

(или който не е виждал как даже debian пъхат тоя update във всеки minor release, въпреки че не е свързан със security)

Та, има още стъпки по темата, но махането на европейското DST, и в един момент – единна европейска времева зона, биха били добро начало да проимаме някаква свястно и глобално използваемо време.

4 Responses to “2018-09-16 европейско DST”

  1. Ardavast Dayleryan Says:

    Най-накрая, следващите ми искания: целият свят да мине на UTC, премахване на високосните секунди, легализация на твърдите наркотици.

  2. Vasil Kolev Says:

    @Ardavast, кандидатирай се, половината IT поне ще гласува за тебе :)

  3. Remo Says:

    То че е security update, security е, но е един от малкото с които не трябва да се избързва…ама и да не се закъснява много щото.. проблеми

    The Inside Story of the Extra Second That Crashed the Web
    https://www.wired.com/2012/07/leap-second-glitch-explained/

    Don’t Let a Leap Second Leap on Your Database!
    https://www.percona.com/blog/2016/12/27/prepare-for-the-new-leap-second/

    MySQL (and others) very high cpu usage after leap second (June 2015)
    https://www.reddit.com/r/programming/comments/3buqys/mysql_and_others_very_high_cpu_usage_after_leap/

    Да се надяваме, че скоро ще останат в миналото… ама и там не е ясно, тамън ще стандартизираме земното време и те.. взеха че откриха и др. планети…
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_nearest_terrestrial_exoplanet_candidates
    Ей го де й Proxima Centauri b само на 4.2 св.г. .. на един … място -както се казва

  4. vizz Says:

    Както казваше Stealth (една много интересна личност, потрошила интернет (Google -> Team TESO)), Security проблем е само ако можеш да възползваш от него, иначе си е просто бъг. Тематично! Наскоро, Израел отпразнува 5779 година. За някои, времето направо си лети.. ;) Обикновенно се добавя Leap секунда в следствие на сериозни земетресения или аномалии, които влияят на скоростта на въртене, на Земя!

Leave a Reply