2023-11-11 откъде започват в наши дни junior администраторите?

by Vasil Kolev

От време на време задавам тоя въпрос (и си мислех, че вече съм го блогвал, ама не откривам къде) – в наши дни, откъде започват junior системните администратори? Говорим за съвсем начинаещи, първа работа, горе-долу знаят как се държи клавиатура, и имат желание…

Едно време се започваше от support в близкото ISP. Там имаше всякакви мрежови и клиентски проблеми, човек научаваше, че user-ите лъжат (особено като ги питаш “нещо променяно ли е”), и малко по малко се попиваше от по-старшите и админите, така че да може да се научи къде да рови, какво да очаква и как да оправя разни по-дълбоки проблеми. Понеже работата никога не беше малко, почваха да се дават на човека по-сложни и по-сложни задачи, и така.
(“наградата за добре свършената работа е още работа” не е нещо лошо :) )

Също имаше достатъчно места (малки фирмички на някой роднина/познат на роднини), дето имаше нужда някой да им поддържа компютрите и където имаше достатъчно потребители, на чиито гръб да се научиш.

В наши дни май не е така, или поне аз не знам. Има от време на време някакви junior обяви, но като съм имал някакви такива интервюта и разговори, не мога да кажа на хората къде е добре за тях да отидат, ако нямат предишен опит.
(support-а в isp-тата в наши дни са хора, дето четат сценарий стъпка по стъпка и ако не беше толкова модерно заменянето на хора с AI, щяха да са ги заменили със shell script)

Една идея, която давам на хората, е да правят неща сами вкъщи. Може би аз съм в някаква изкривена среда, но повечето ми колеги имат нещо вкъщи, с което си играят, едно-две-три съвърчета, малка мрежа, собственоръчно правен rack… Това дава доста възможности да се научат някакви неща, основно на собствен гръб (или на хората, живеещи с човека).
От друга страна, не всички имат възможност, и не всички могат съвсем самостоятелно да започнат. До някакъв момент си мислех, че всички хора са/трябва да са такива, но с годините се поразубедих (и няма как да очаквам, че всички биха били като мен).

Липсва ми и това, че при мен няма такъв вариант. Естеството на работата за момента изглежда такова, че няма как да учим някой от нулата – няма капацитет и подходяща работа. От нещата, които искам да променя е, само дето още не съм измислил как…

Та, откъде в наши дни могат да почнат junior администраторите, дайте идея.

8 Responses to “2023-11-11 откъде започват в наши дни junior администраторите?”

  1. Nick Angelow Says:

    От магистърска програма „Мрежова и системна администрация“ :)

    Може и бакалавърска да е, даже имаше май идеи и за въвеждане на степен „специалист“ във висшето образование.

    Може и да не е само във висшето образование, може да се започне и с професионалните гимназии, а тези във висшето образование да ги готвят за нещо по-сериозно от junior ниво.

    Няма значение дали ще е в техническия или в софийския, или в някой друг университет. Даже е добре да бъдат разпределени из цялата държава, ако все още е възможно.

    Проблемът е, че няма желание за това – нито в ръководството на университетите, нито в хората, които биха могли да бъдат полезни като преподаватели в такива програми. И по принцип е сериозна, тежка и най-вече неблагодарна работа. А и има и други неблагоприятни фактори, вече извън самата „професия“.

    Събития като OpenFest са перфектни като трамплин към по-нататъшно развитие на хлапета на ~15-16 години, макар че на тази възраст по-скоро ще ги интересуват някои физиологични особености на съученичката (съученика) от съседния чин.

    И да, създаването на такива програми не е единственият начин – друг такъв ти си го описал в публикацията си, а и сигурно има и трети, и четвърти …

  2. жло Says:

    Доброволстването за мрежовия екип на Open Fest подходящо ли е, или и там се очаква по-високо ниво от съвсем junior?

  3. Георги Says:

    Според мен проблемът не е, че няма от къде да се почне, а че масово няма огромно желание каквото имаше преди. В момента наблюденията са ми, че се вземат едни хора от университета да правят пайплайни или да цъкат само run бутона без дори да могат да направят един ssh в сървър и това се точи по две години плюс без почти никакво развитие, а ако хората малко от малко сами се хващаха да учат и да се развиват както си се учил и ти и повечето хора, които те четат.

  4. seki Says:

    Поредица от работилници “първи стъпки в системната администрация” в Лаба? ^^

  5. kiliev Says:

    Оттам, откъдето им дадем root, Кроци!
    За да се направи омлет е необходимо да се “счупят” яйца и то много!!!

    Нито домашната мрежа, нито rack-а вкъщи правят админа такъв! Ако беше така виртуалките отдавна да са ги създали тези професионалисти… или греша?!?

    Вървиш до човека, с неговото темпо в прод и … това е….

  6. Grigorov Says:

    Да мине курсове като CCNA и RHCSA та поне с теорията да е добре. Също крусче или решения на практически задачи свързани с Docker, Terraform и Ansible са добре дошли. На AWS сертификатите за SysOps и DevOps също не изглеждат зле.

  7. zebarusu Says:

    Здравей,
    Знам и те чета още от времето на канал #programisti
    Това е супер интересен въпрос, който съм си го задавал и съм се опитвал да намеря някакъв приличен отговор.
    Youtube, книги, вкъщи (преди около 2004-2006) имах три десктоп машини вкъщи и правих някакви опити за LAN и т.н.
    Иначе по-скоро нямам отговор на въпрос-а, а предложение: Не може ли да се измисли място (офис на колега, в краен случай университет в извънработно време), уикенди, workshop (модерното наименование) или работилници, където да се обменя опит (говоря за този живия контакт, рутери, суичове, кабели, и квото там се сетиш). да кажем преди в IS (гр. в. Търново) имаше курсове, където долу горе това беше идеята да ти покажат някоя CISCO машина, да се лог-неш да си пограеш (LAB environment), но да кажем да се застъпват различни теми. от 0-лата, за да се споделя знания и опит.
    Един минус, който срещам, е че всяка инфраструктура има своите особености и специфики, които са задълбаване от DEFAULT конфигурации, туториали, книги и т.н.

    Накратко толкова успях да извадя в края на обедната си почивка.
    Ще ми е интересно да разбера дали и други хора са мислили в тази посока.

  8. DaemonKeeper Says:

    В Amusnet :))) При нас всички Junior са последните оцелели от нашата DevOPS академия…

Leave a Reply