2024-04-06 нова marla, нов tyler, миграции

by Vasil Kolev

И дойде време за подмяна на хардуера.

marla.ludost.net последно е подменяна през 2016, и имаше нужда от refresh.

За разлика от предишните, новата е 1U. Сега е AMD EPYC 7303P, 128 GiB RAM, и три броя 7.68TB NVMe-та в RAID5. В сравнение с предишната направо лети.

Хардуерната част беше по-лесната. Машината беше още на Debian 9, с купчина ръчно компилирани неща, с разни стари услуги и какви ли не странности. За миграцията имах 40тина неща за подготвяне, и план за самата миграция план от 45 точки какво има да се пусне/спре/мигрира и т.н.. От по-забавните:

– Не ми се занимаваше да мигрирам до maiman3, така че си build-нах пакет за mailman2, с python2 и всичко останало. Тва ще живее в миналото, докато не събера желание да пренеса миграцията до нещо по-модерно. Също, никак не ме радва идеята разни пакети да мислят, че да се счупи миграцията от версия 2 към версия 3 е добра идея, и обвинявам Python-а, че даде лош пример на света.
– Трябваше да си build-на ircd-то и services с моите patch-ове за UTF-8 support и подобни неща. В момента ircd-ratbox го няма никъде в debian и трябва да помисля за миграция към някой от наследниците.
– Ползвам packetbl за филтриране на пакети на база на RBL, та му направих по-нормален начин за пускане и пакетиране за текущата ситуация.
– И разбира се купчини сайтове, PHP-та, бази и какво ли не още.

Подготовката беше няколко седмици, от които може би 2 дни бяха rsync на всички данни през интернетите, за да пренеса повечето информация, разни дебели видео архиви и подобни работи. После едни колеги пренесоха желязото физически до 3dc, пъхнаха го в rack-а, и аз след ден-два направих самия switch, в рамките на няколко часа. Помогна и monitoring-а, да покаже какво не е светнало и какво има да се досветне.

Имаше няколко fail-а, които се оправяха в последствие, но като цяло нещата минаха добре, и в момента желязото си клати краката, щото предишния load изобщо не може да се сравни с какво може. Следва да се качи още натоварване :)

И това беше лесната част. Като допълнение, исках да махна стария tyler (който е по-предната marla, купувана 2010та), и да го пренеса на старата marla. Което щеше да е доста по-проста задача, ако не беше това:

u0  RAID-5  DEGRADED    -    -    64K   2793.94  RiW  ON  
VPort Status     Unit Size   Type Phy Encl-Slot  Model
------------------------------------------------------------------------------
p0  OK       u0  1.82 TB  SATA 0  -      ST2000DM008-2UB102 
p1  OK       u0  1.82 TB  SATA 1  -      ST2000DM008-2UB102 
p2  DEGRADED    u0  1.82 TB  SATA 2  -      ST2000DM008-2UB102 
p3  ECC-ERROR   u0  1.82 TB  SATA 3  -      ST2000DM008-2UB102 

Това е RAID5 масив с един изпаднал диск и един, който дава грешки, или в човешка терминология, “life sucks and then you die”. Открих го, когато започнах да планирам миграцията, и се наложи да го планирам малко по-форсмажорно. Файловите системи вече даваха грешки, така че в общи линии една нощ преточвах каквото можеше, и в една ранна сутрин с dd през netcat преточих root partition-а на другото желязо и boot-нах.

Най-голямото упражнение беше да го направя без ходене на място, понеже да се boot-не нещо на желязо с толкова стар IPMI се оказа забавно, и загубих 4-5 часа да се опитвам да намеря java, която да може да направи закачането на block device отсреща (в което се провалих изцяло). Накрая (понеже все пак имах ipmi) написах едно sysrescuecd на един partition на диска и просто boot-нах от него, за да мога спокойно да overwrite-вам root-а.
(след което имаше разни други проблеми с разлики в GRUB версии и т.н., като цяло в GRUB prompt не бях изкарвал толкова време доста отдавна)

Доста неща са пострадали. Спасих си netbox-а, но kenny.ludost.net е със заминала база, там няма спасение, та който е имал account, ще трябва да си прави пак. Jabber сървъра също е пострадал, и ще видя там какво мога да направя в следващите дни.

Цялата работа ми показа основно колко ме е разглезил StorPool с тия виртуални машини, snapshot-и, end-to-end checksum-и, live миграции… Ако събера бюджет, някой ден ще си вдигна нещо подобно. От друга страна, човек определено трябва да си припомня как се правят по-криви неща от време на време :)

Tags: ,

Leave a Reply