2004-06-19 20:52

by Vasil Kolev

Дълъг ден…

Сутринта със зор отлепих, за да идем с Жоро Чорбаджийски до Правец за т.нар. Linux fest, организиран от Interspace. Пътуването беше адски забавно, първо изпуснахме отбивката за Правец (как, дявол знае, сигурно задето си преговаряхме лекциите), после Жоро го глобиха за кофти изпреварване (и полицаите ни обясниха, че леко сме подминали отбивката…). Обърнахме, уцелихме отбивката, след което се оказа, че не сме уцелили една друга такава (на която после видяхме, че просто няма табела), и за малко да стигнем Етрополе… Така, след две обърквания стигнахме до самия Правец, където с питане стигнахме до УКТЦ малко след като първата лекция беше започнала :)

Там на място открих, че в програмата на мен са ми събрали лекциите в един ден (което можеше да разбера и по-рано, ама от други дивотии не бях изчел внимателно програмата), и че всъщност имам 4 лекции – две сам, една с Жоро, и една с Радослав Колев (който не е брат ми :) ). Е, събрах сили, изслушах първата лекция (която беше леко уводна), и след това почнах аз, с първата си лекция – подобрения в linux ядрата 2.4. и 2.6 за работни станции.

Получи се добре, с доста обяснения, и с неголямо пресрочване на времето (около 10-15 минути, въпреки че ми се наложи последната част да я претупам малко). Жоро беше успял по време на първата лекция да направи няколко кратки слайда за почти всяка лекция, така че на тази имаше една хубава съкратена версия на плана ми, която да се вижда от слушателите. В крайна сметка се надявам, че ме разбраха какво им говоря :)

Последва лекцията, която водих с Радослав Колев (т.е. аз говорих, той ме допълваше), за настройка на мрежата под linux, която беше тотално импровизирана, но май също се получи.

След това, на принципа ‘глад мори добитъка’ намерихме един ресторант, и обядвахме (имаха шкембе чорба :) ). Успяхме да развалим съвсем разписанието, като обядвахме с половин час повече от предвиденото :)

Последва лекцията за основни принципи в сигурността под Unix, на която говори Жоро, а аз само уточнявах дребни неща (понеже си бях хапнал добре, и ми се беше доспало). С тази лекция имаме опит, водили сме я доста и на мрежовата сигурност. Жоро си беше направил малка презентация от около десетина слайда, пасна много добре.

След това пак Жоро говори за Slackware, и описа много добре дистрибуцията, със всичките и неща и дребни моменти. Получи се много добре, и идеално като база за сравнение със следващата лекция, за Debian, понеже разликите са наистина много основни, и така изпъкваха много добре. И след двете лекции имаше доста въпроси, и хората бяха заинтересувани. Имаше обаче консенсус между мен и Жоро, че за начинаещи хора, които искат да се учат, най-доброто е или slackware, или linux from scratch …

Последва лекция за Mandrake, която аз не успях да изслушам, защото ми се доспа зверски, а и Жоро предложи да се приберем, и утре да пътува пак (аз си свърших моето говорене, и искам да си почина…). Прибрахме се спокойно, без да се изгубим, само спряхме на моста Витиня да видя гледката.

Малко неща са по-красиви от тази гледка, или от това да се возиш в отворен кабриолет, и да гледаш зеленината наоколо… Направих две снимки от моста, и през целия път се наслаждавах на гледката…

Сега мисля да хапна и да спя. Имам да пиша едно ръководство за догодина за мрежовата сигурност, как се пише курсова работа, но мисля да го пиша на хартия на ръка първо, на спокойствие някъде навън.

4 Responses to “2004-06-19 20:52”

  1. mosquito Says:

    А тези лекцийки които ги изнасяте насам натам могат ли да се прочетат някъде? Записвате ли ги или карате яко на импровизация и само по планче? Е сега примерно много бих се накефил, да чуя или прочета 2-те лекции за Debian и slack. Има ли ги някъде?
    мерси предварително.

  2. mosquito Says:

    Сега прочетох в http://www.linux-bg.org, че ще се разпространяват видео записи на лекциите :)

  3. Георги Чорбаджийски Says:

    Има видео и аудио, за Slack-ската лекция има план и презентация (виж georgi.unixsol.org/diary/) за дебианската ManiaX-а има план, който може би ще публикува някъде.

  4. Venom Says:

    v pravetz palace li iadohte?:P

Leave a Reply