2004-02-28 02:15

by Vasil Kolev

Добре се отразява разходката за палачинки, 2та часа ходене определено прочистват главата. Комбинирани с кутия сладолед, и няколко часа след това с моцарела, карат човек да се чувства по друг начин :) ( и да се убеждава за пореден път, че е чревоугодник).

Имайки малко време (и получавайки поредното оплакване), седнах и оправих генерацията на списъка с български мрежи на marla. Кратко скриптче, което сваля списъка, геенерира iptables команди, проверява дали са достатъчно, и ги слага. Отне 10 минути писане и debug-ване, и понеже си мисля, че не само на мене ще е полезно, ето го как изглежда:

#!/bin/bash
cd /home/marla/ip/tmp
rm -f ipl0
while ! wget -q -O ipl0 ‘http://ip2.ludost.net/cgi/process?country=1&country_list=bg&format_template=prefix&format_name=&format_target=&format_default=’ ; do sleep 2; done
rm -f ipt
for i in `grep -v \# ipl0`; do
echo iptables -A bgpeer -s $i -j ACCEPT >> ipt
done
nl=`cat ipt|wc -l`
if [ $nl -gt 100 ]; then
iptables -F bgpeer
sh ipt
/etc/init.d/iptables save active
fi

Всеки може да го модифицира за своите цели … Препоръчителното време за стартиране е в 03:00 българско време, понеже в 02:00 минава uptate на ip.ludost.

Най-накрая нарпавих и нещо, което няколко човека искаха – да се стартира нещо тяхно при стартирането на машината. Понеже cron-а изглежда не поддържа @reboot неща, го емулирах с един-два скрипта, така че който иска (и ми се обади) може да има ~/boot.sh :)

Leave a Reply