2004-08-03 23:30

by Vasil Kolev

Днес беше ден за правене на сървъри … Стигнах до следните изводи:

1) Трябва да ми мине мързела, и да разуча мрежовия boot. До момента нищо не направих, само успях с mknbi да направя нещо, което като припалеше, и ми правеше екрана на мигащи разноцветни буквички (направо ми напомни на намазване на паметта под DOS), или ядро, което палеше, и не искаше да си закачи root-а от NFS (по дяволите, а стария debian-ски инсталатор пали). Мъчих, правих, накрая knoppix-а (който се пишеше на 4 скорости, проклето USB1) се написа, и припалих от него (една от малкото LiveCD дистрибуции, дето се оправя с USB cd-та).

2) Инсталирането на машина чрез прехвърляне на готова инсталация от друга такава с tar и netcat си е благина.

3) Настройката на 3com-ски switch с vlan-ове става лесно, след като усетиш кое меню къде му е. Като се добави и поддръжката на vlan-и в ядрото, направо се ражда човек…

(и трябва да си почистя notebook-а от хилядите странни демони, като atftpd и dhcpd).

В крайна сметка вече имам отдалечен достъп до машините, така че може да поръчкам малко оттук тая вечер – и без това там връзката е само 256kbps (един ADSL през БТК), така че спокойно мога да кажа ‘apt-get install всичко-дето-ми-трябва’, и да го оставя да дърпа…

Разпечатал съм си 30 страници от Quicksilver – т.е. всъщност 210, понеже такова е нивото на компресията. Чете се, но бавно, понеже стилът на Стивънсън е малко натоварен.

Обмислям да направя ли грешката да пробвам DooM 3 при мен… Linux-кото binary требе да излезе съвсем скоро…

One Response to “2004-08-03 23:30”

  1. алабала Says:

    А как става тази благина: “Инсталирането на машина чрез прехвърляне на готова инсталация от друга такава с tar и netcat си е благина”

Leave a Reply