2004-02-08 03:39

by Vasil Kolev

В състояние ‘душата ми спи’ съм. Е това беше тежък ден….:)
(лесните работи са скучни)

Започна се с ранно лягане и ставане(3:30 и 10:10 съответно), около час опити да отлепя, душ, падане по стълбите (ставам по-добър, не се ударих почти, и на очилата ми нищо им няма :) ), и замъкване до ФМИ. Там тълпа студенти чакаше за проверка на проекти, спорове по рецензии/оценки на теми, и писане на оценки. Имаше интересни моменти и в 3те – например 200 реда код на C, който решаваше единия проект (честно казано, нямам думи :) много добре беше направено), човек, който си paste-ва кода обратно от един PDF, разни тестове на различни архитектури (прехвърлях проектите до моята alpha и ги компилирах и тествах там)…. В споровете за рецензии си поговорих със студентите, писали един проект за мрежа за общежития, и се надявам да са разбрали идеята ми, че цензурата не влиза в работата на един доставчик …
Писах и за пръв път оценка в книжка (не да се подписвам, аз поне нямам това право:) ). Вече разбирам защо всички преподаватели поглеждат настрани, преди да пишат оценката в книжката, трябва да се прочисти главата от текущите неща, за да не се напише някоя глупост … На няколко пъти в главата ми се смесваха оценки, и на малко да напиша нещо от типа Отличен 4 :)

Е, върховен беше момента, в който след като 2 пъти бях звънял на червото, той се обади, аз му казах да идва, и той пита – ‘Ама днеска 7ми ли сме? Не е ли в понеделник?’ …. Направо ми би рекорда по незнаене кога сме …

Също така, благодаря на $DEITY и бюфета на факултета, че имаха бира. Аз закусих с една, определено ми помогна да ми изчезне тремора на ръцете, едвам пишех на ръка … Някой хубав ден ще се науча как да ставам и да не се чувствам като пребит, на който му пускат 220V ток…

След като измъчихме^Wпроверихме всички, които бяха дошли, изсипахме на Ники (повечето, после се оказа, че в Пенчев са останали още) проверените проекти, на Бъчваров непроверените, последва марш към Кривото, за да хапнем (Ники се прибра). Така се получи, че аз, Пенчев и червото пихме (и ядохме, оооо, как ядохме, особено както и 3мата не бяхме закусвали, бяхме живата демонстрация на фразата ‘глад мори добитъка’) там почти толкова време, колкото бяхме проверявали – проверката беше от около 12 до 17, а в кривото бяхме до 22:30. Направо заобичах сервитьорката, която, като ме видя, че си пия бирата с лимон, ме пита дали да ми сложи един в следващата :)
(Тъмната бира с четвъртинка изстискан и пуснат лимон в нея е бая приятна, пробвайте :) )
За разговорите няма да говоря много :). Измислиха се няколко начина да направим DoS на …разни неща, не искам да давам на никой идеи. Поне докато не напишем някой paper по въпроса, и не намерим някакъв вариант за защита (аз още мисля, че на база на статистически анализ може да се отделят и определят различни източници на бял шум, само дето определено имам нужда да посмятам малко).
Другото беше за семантиката/държанието на bind()на един и същи порт едновременно на INADDR_ANY и и на специфичен адрес. Изглежда, FreeBSD го позволява, ако единия потребител (май тоя, който стои отделния адрес) е root. Мисля да си напиша тестер, и да го пратя на няколко човека да ги изтестват, не би трябвало да става изобщо, само на мен ли това ми се вижда security проблем?

След което, недопили си, минахме през един магазин, взехме си бира (и някакво безалкохолно, ама то се води част от пейзажа) и отидохме у нас, където Пенчев чете поща, открихме, как аз и червото не виждаме (по големината на буквите в терминала) (искам нови очи), пихме, говорихме си разни работи, тествахме нещо (кой-знае какво, вече не помня), и те се изнесоха един по един, а аз си чета cryptonomicon (малко остава, малко :) ), и мисля да поспя, че не ми се събра много сън в последно време… И без това UML-а ме чака да му доинсталирам модулите и дивотиите, и да започна тестовете.

Днес не съм гледал ‘Приятели’. Не усещам абстиненция, това май е добре :) Мислех, че съм се пристрастил.
(кой знае, може да има инкубационен период?)
(“Параноята като начин на живот”. Ще взема още няколко човека, и ще я напишем тая книга. Само дето на кого да вярвам?:) )

(измъкнах няколко хубави и няколко ужасни теми от Пенчев, може и да почета малко от тях преди сън… само да не си докарам някой кошмар :) )

(п.с. за който не знае, и понеже усещам как смесвам нещата, червото == chervarium == Атанас Бъчваров :) )

Leave a Reply