2004-01-29 20:30

by Vasil Kolev

Денят беше бая забавен…
Почна се със инсталацията на Mambo за iseca.org, и мрънканиците на флопа на тема бъгове, cookies, глада в Сомалия, и т.н. Направих един превод на самото mambo, който качих на фирмения сайт, не беше харесан за iseca, просто защото системата не поддържа няколко езика едновременно. Тъпоооооо.

Друго интересно беше миграцията на ССС(fsa-bg.org), първо с Ясен Праматаров, после с Антон Зиновиев прехвърлихме нещата, подкарахме ги, на Антон му остана да оправи част от магиите по сайта, и да се обади на Йовко Ламбрев да премести DNS-а. Това отне доста време, най-малкото защото конфигурацията им беше доста интересна, с разни procmail-ове, cvs-и , и т.н. черни магии… Поне на мен ми се видя малко по-сложна от нормалното.

После по заявка на старата фирма погледнах една машина, от която трябваше да са измигрирали всички потребители, но се бавят, и им прави проблеми… Гадна работа, направо не им завиждам :)

Обсъдихме и семинара, който iseca смята да организира около 25 февруари, на тема сигурност в web приложенията, аз трябва да си избера тема, мисля да участвам и там ….

Още не съм писал на студентите, чиито теми съм прегледал, много съм отнесен, можех да го вмъкна между останалите неща..

Поне 4 различни човека се опитаха да ме измъкнат на бира, хора, аз имам работа бре, рядко ми се случва чак толкова да се задръстя, оставете ме на мира :)

Някаква много интересна глупост се носи във въздуха – вируса MyDoom/Novarg можел да заразява BIOS-а, и да отваря оттам TCP порт, на който хората да се връзват и да правят мизерии. Това ставало, като вкарвал някакво количество код на FORTH….
Няколко тъпи въпроса – как по дяволите _BIOS_-а ще отвори порт, при условие, че операционната система нищо не му дава да прави почти (някой да е чувал за защитен режим…) (да не говорим, че минималния tcp/ip стек е 4 килобайта, което май го няма във вируса), как ще се осъзнае по кое устройство да праща разните неща? Или ще прави черни магии и ще си общува с windows? Е това искам да го видя, особено искам да видя как ще напише нещо в BIOS-а без да го омаже генерално….

Айде, да продължавам със задачите, че все по някое време трябва да си легна….

Leave a Reply