2004-11-22 22:23

by Vasil Kolev

Лаптопа си има своите предимства – излегнал съм се в стола, вдигнал съм си краката на масата, и се радвам на живота…

Днес още повече намразих freebsd. Гадна, затворена работа, имат винаги _една_ идея за всичко, която в много случаи не струва (кой му е хрумнала гениалната идея, че live CD-то им трябва всъщност да са два диска?). За проблемите с boot-ването от USB CDROM-а направо не ми се говори, в крайна сметка червото тая нощ ще тормози инсталатора, да видим дали все пак няма да успее да го омагьоса…
(пробвахме още няколко live cd-та, но те също ни напсуваха. На всичкото отгоре освен partimage няма друг начин да направим възстановяването под linux, а то самото се държи много странно.)

След малко пренареждане вкъщи стана доста по-удобно човек да се излегне и да гледа някой филм (или в случая на Велин – да заспи на някой филм). Стана и доста по-лесно човек да си седне във фотьойла и да си работи с laptop-а, докато върви филмче на другата машина.

Продължавам да чета спомените на Молотов, и все повече и повече ми идва желанието да беше още жив, че да бъде подложен на разпит с нещо като натриев пентотал (в wikipedia се твърди, че не е особено ефективен… чудя се какви ли разработки има по въпроса).

До утре ще съм си допълнил колекцията с музика с остатъка от Cowboy Bebop OST и soundtrack-а на Ночной Дозор.

Гледахме тая вечер клипа “Wish I had an angel” на Nightwish, който се оказа, че ще е част от soundtrack-а на канещия се да излезе филм “Alone in the dark”. Ако успеят да докарат атмосферата на играта, сигурно ще бъде невероятно.

По въпроса с книжарницата и грижите да не се охарчвам – Бобсън, аз това съм си го приел, винаги съм харчил повече за книги, отколкото за пиене и каквото и да било друго :) Книжарницата се намира в една сграда на “Граф Игнатиев”, като тръгнеш от Славейков към Съдебната палата, и гледаш в ляво, на един магазин пише “Orange”, влизаш в него, в дясно има стълби, качваш се по тях няколко етажа, и ще видиш книжарницата.

14 Responses to “2004-11-22 22:23”

  1. Бобсън Says:

    и асансор дори си имат оранжевци. Аз мразя асансори, но като знам по-пътя за отдел книжарница к’ви неща има… :)

  2. Петър Пенчев Says:

    Както може да се предположи, реших да отговоря на флейма :)

    Първо, много ми е интересно какво точно “затворено” намери точно пък във FreeBSD? :) Това, че BSD лицензът *позволява* *части* от *производни* продукти да бъдат затворени, или да използваш части или цялата ОС в свой продукт, съвсем не значи, че самата операционна система FreeBSD е затворена :) Разбирам да говореше примерно за NetBoz (http colon slash slash http://www.netboz.net slash), с което наскоро с Велин си имахме интересни прежиявания, но пък за самото FreeBSD да кажеш, че е затворено… бррррр :)

    А сега по същество: къде точно се чупи при вас boot процесът? Стига ли изобщо до:
    – cdboot loader-а (това, което казва BIOS drive A: is еди-какво-си, а в новия вариант понякога и не го казва)… много силно ще се изненадам, ако не стигне дотам, защото дотам трябва да го докара самият BIOS;
    – FreeBSD boot loader-а (това, което казва ‘Booting /kernel in 10..9..8..’ – ако не стига дотук, никакво live CD няма да ти помогне, защото и live CD-тата ползват – surprise, surprise – същия boot loader :)
    – kernel (това, което казва… бррррр.. абе знаеш какво казва kernel-ът, като boot-ва :)
    – sysinstall – системата от менюта за инсталация
    – fixit CD prompt, когато sysinstall трябва да намери второто CD, да го mount-не и да пусне shell на четвърта конзола, след което да ти каже, че трябва да превъзможнеш всичките си инстинкти и да натиснеш Alt-F4, за да се докопаш дотам? :)

    Кое от тези неща *не* успявате да направите? Ако е което и да е освен последното, никакво live CD няма да ви помогне, защото и то минава през същите стъпки :( Ако е последното обаче – т.е. минавате през cdboot, минавате през /boot/loader, през /kernel, през /stand/sysinstall и накрая самият sysinstall не успява да си намери носителя, тогава имам още едно странно предложенийце, за което не се сетих вчера. Вие *пробвали* ли сте изобщо да boot-нете от второто CD? :))))

  3. Васил Колев Says:

    Гърми на последното действие, не успява да си намери второто CD (това става с FBSD4). При FreeBSD5 изобщо не успява да boot-не. За палене от второто CD – no idea, сега ще питам стърчащия.

  4. Валери Дачев Says:

    “… винаги съм харчил повече за книги, отколкото за пиене и каквото и да било друго :)” – в тая държава е нормално пиенето да е по-евтино от книгите. Пък и в твоя случай не е нужем много алкохол, за да започнеш да се разсъбличаш и да налиташ на бой на невинни, руси, рошави създания с миловидна физиономия :).

  5. Васил Колев Says:

    При мене проблема е, че поглъщам алкохол по-бързо, отолкото мога да го обработя, и понякога се случва да изпия кошмарно количество, преди да ме хване, така стана на последния купон с греяната ракия…

  6. Петър Пенчев Says:

    Sorry, че вчера не ти дадох идеята за boot-ване директно от второто CD… макар че е донякъде възможно и там да се сблъскате със същия проблем. Ако обаче sysinstall тръгне, това значи, че ядрото е достатъчно заредено, за да може да си отвори файловата система и да чете разни неща от нея… защо тогава няма да може иначе.. пфу. Винаги съм мразел системи, boot-ващи от CD, поне гледани от гледната точка на пишещия системата – точно п отакива причини :)

  7. Петър Пенчев Says:

    А между другото, все още не съм видял от теб оттегляне на флейма в началото на втория параграф :) Само да си кажа, че и това с едната идея за всичко също не е съвсем вярно – както се вижда, LiveFS дискът наистина може да си действа съвсем като LiveCD, от което и да си boot-неш, и после да си влезеш в стандартния rescue shell :)

    За още един доста силен, поне според мен, контрааргумент на това с едната идея за всичко:

    [roam@straylight /usr/ports]> wc -l INDEX
    11961 INDEX
    [roam@straylight /usr/ports]>

    Нямам какво да добавя ;)

  8. Петър Пенчев Says:

    Уфффф… обещавам, *следващият* коментар няма да бъде от мен ;)

    Валери, в някои случаи най-доброто средство за самозащита може да бъде един добре нато.. ааа, насочен фотоапарат – ако зеленият нападател се е накрокодилясал достатъчно, че да не го спре съвестта, поне след това ще има с какво да го изнудваш :P

  9. пейо Says:

    За книжарницата. Ако ги попитате за някой ISBN ще може да ви кажат дали може и ако да за колко може да ви го доставят.

  10. Васил Колев Says:

    Друго разбирах под това, че BSD-то е затворено – всички се кълнат в главния проект, който е като майка за всичко (или по-скоро баща, в смисъла в който Вени е баща на българския интернет и Азълов на българската информатика). Има един начин, един принцип, едно централно място, което определя едно централно решение, малко като СССР… За това има няколко *bsd fork-а на ядрото и дистрибуциите, а фактически с linux няма – има едно ядро, и всеки си прави каквото си иска, и за да започнеш нещо не трябва да направиш революция и да се ‘отцепиш’, и да направиш няколко flamewar-а така, че да има после хората с какво да се забавляват …

    Факт – аз поне намерих само 4 live CD-та за freebsd, едното от които беше Debian/kFreeBSD. Нито едно от тях не се оправи на моя хардуер, което направо не мога да го простя – съвсем стандартни intel-ски сървърни дъна, и инсталация от външно USB CD (слагането на CD-та или флопита във всеки сървър е меко казано тъпа идея, при условие, че имаш мрежови интерфейси и лесен начин да закачиш външен носител).

    Изобщо, за мене FBSD като използваемост е на нивото на slack-а от времето, когато аз почнах да си играя с него, 1995-1996…

  11. Димитър Василев Says:

    Още една идея:
    http://people.freebsd.org/~alfred/pxe/en_US.ISO8859-1/articles/pxe/article.html

  12. Георги Иванов Says:

    Maniax за последното не съм много съгласен FreeBSD е доста по разширена и има повече глезотии и възможности от Slackware , но това си е мое убеждение принципно. Има какво да се каже по темата , но не ми се правят безмислени спорове, както се вика “Квото си баба знае тва си бае” тоест всеки с каквото е свикнал :)

  13. MiCRoPhoBIC Says:

    Хаха по една или друга случайност и аз снощи бях разочарован от FBSD. Мислих си че са напред вече…поддържат Линукс-ски файлови системи без проблеми, нативно ALTQ и т.н и просто паднах като видях, че май нивото му е още в ерата, в която зарязах *BSD. Съжалявам, но не мога да проумея как е възможно…погледнах към OBSD (бившият ми любимец сред *BSD) и май се оказа, че пак ще е любимеца ми сред тях – поддържа ALTQ нативно и то в PF. Предполагам, че FBSD има и някои силни страни, но някакси не виждам нещо, с което да ме подмами след като познавам Debian и да му се доверявам за всякакви задачи. Жалко наистина…очаквах повече прогрес от FBSD за тия 4 години……

  14. Георги Иванов Says:

    Тонев FBSD също има подръжка за ALTQ в ядрото , това е обаче в 5.x series

Leave a Reply